ЗЕМУН ПОВЕЗАН СА АЕРОДРОМОМ ”НИКОЛА ТЕСЛА”

09. август 2023.

У сусрет организацији Светске изложбе EXPO 2027 која ће бити одржана на савременом сајамском простору од 212 хектара, јужно од националног фудбалског стадиона, који се такође гради у Сурчину, председник Републике Србије Александар Вучић најавио је нове капиталне неимарске радове, међу којима је и шинска линија која ће возом спојити центар Београда са аеродромом.

 

У свом обраћању председник Вучић најавио је отварање станице Прокоп за 20. октобар, а у плану је изградња нове електрифициране двоколосечне пруге у дужини од 18 километара, која ће једним својим делом пролазити кроз Земун преко Алтине, Земун поља, а испред Камендина воз ће скретати ка новом насељу Сингидунум и долазити до аеродрома.

 

Деоница се даље наставља према Сурчину и новом Националном стадиону, а затим иде ка Јакову све до Обреновца. Од станице Прокоп до аеродрома у зависности од броја станица путници ће се возити од 15 до 25 минута, а цео пројекат биће реализован током 2026. године.

 

Захваљујући овом пројекту Земун добија још један важан саобраћајни коридор који ће убрзати већ покренути привредни развој, посебно у делу лаке индустрије, услужних делатности и транспорта.