ЗЕМУН НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ

12. април 2023.

Завод за заштиту споменика културе града Београда и Омладинско позориште ”Дадов” организовали су изложбу ”Наслеђе на разгледницама Београда”.

 

Изложба се одржава у оквиру манифестације ”Дани Београда 2023” на Тргу републике од 12. до 20. априла, а отварању су присуствовали члан Већа Градске општине Земун Ђорђе Дукић и заменица секретара Скупштине ГО Земун Дејана Вуковић.

 

После изложбе Наслеђе Београда кроз објектив Ристе Марјановића на којој је било приказано непокретно наслеђе наше престонице у периоду од 1936. до 1946. године, Завод се враћа београдском наслеђу као вечитој инспирацији.

 

Ова изложба има за циљ да пренесе дух и развој београдске улице, архитектуре, људи и догађаја на чијем наличју су биле неке од најинтимнијих и најлепших порука које су слате не само у оквиру Србије, већ и у свет, a међу њима своје место је нашла и Миленијумска кула са старим језгром Земуна као сада препознатљивом туристичком дестинацијом.

 

Изложба је тематски обликована од селекције направљене међу више стотина разгледница из периода 1895-1941. које су део приватне колекције Снежане и Драгана Вицића.