ЗЕМУН И МЛАДИ

04. фебруар 2013.

Канцеларија за младе наставила је и у 2012. години да буде посвећена имплементацији локалног Акционог плана за младе. Пројекти на које смо нарочито поносни, а који су у потпуности достигли таргетирани циљ су ”Клуб за младе” и ”Здрави стилови живота”.

Тражење адекватних одговора на потребе младих, унапредило је рад Канцеларије, како у чланству, тако и у стицању нових искустава која су нам помогла да за сваки идентификовани проблем имамо јасан одговор.

Окосница рада Канцеларије заснива се на едукативним програмима, у сегменту усвајања вештина пословања. Спровели смо тренинге на тему пословног планирања и омладинског предузетништва. Ови тренинзи осим информативног и спознајног карактера, охрабрују младе да самостално започну послове и храбро реализују своје идеје користећи модерне технологије и активност тржишта.

Свесни смо чињенице да се једино перманентном едукацијом стиже до циља, зато смо кроз пројекат Креативног језичког центра, организовали курс енглеског језика, са намером да у наредном периоду проширимо програм.

Били смо део свих радионица, семинара и конференција које се односе на рад са младима. Бојан Бајагић, координатор Канцеларије Земуна, као представник Београда учествовао је на конференцији ”Национална Асоцијација канцеларија за младе – Корак даље ка системском развоју омладинске политике”. У овом процесу оснивања Асоцијације укључено је 128 канцеларија из читаве Србије. Поносни смо што је и Земун представљао младе Србије. Бајагић је том приликом, поделио искуства са колегама и указао на специфичност сваке средине и неопходност заједничког рада. Конференцију су организовали Министарство омладине и спорта Републике Србије – МОС, Немачка организација за техничку сарадњу – ГИЗ, у сарадњи са Међународном организацијом за миграције – ИОМ.

Трудили смо се да учествијемо у целокупном друштвеном животу Земуна. Наши чланови су били активни у свим догађајима и манифестацијама које организује општина Земун, попут светковања Богојављења или Лета на Лиду.

Посебно смо се посветили реализацији пројекта ”Здрави стилови живота”, промовишући спорт, рекреацију и креативност. Организовалии смо предавања о превенцији болести зависности, као и лекарске прегледе деформитета кичме и стопала код деце и омаладине. Овај прегелед прошло је преко 1500 ђака, са препоруком корективних вежби у сарадњи са професорима физичког васпитања.

На основу параметара и показатеља безбедносних ризика у друштву, организовали смо серију предавања указавши на опасност секс -трафикинга, злоупотребе деце и младих у криминалним радњама, као што су растурање дроге, разбојништво и крађа.

Сарађујући са удружењима грађана, институцијама и организацијама били смо део свих акција на подизању свести о заштити животне средине и међугенерацијске солидарности.

Сви значајни датуми у години, били су повод да медијски скренемо пажњу на проблеме маладих и да њих саме подстакнемо да размишљају о свом здрављу. Дан борбе против сиде искористили смо да поделимо промотивни материјал, организујемо саветовалиште и тестирање.

Канцеларија за младе активно је учествовала у пројектима општине, а који се односе на рад са избеглим и интерно расељеним лицима, рањивим групама, социјално угроженим категоријама становништва, старима и немоћнима, као и особама са посебним потребама.

НАШИ ПЛАНОВИ У 2013. ГОДИНИ СУ АМБИЦИОЗНИ, АЛИ РЕАЛНИ, ЈЕР ИСКУСТВО, ВЕЛИКИ БРОЈ ЧЛАНОВА, АКТИВИСТА И ВОЛОНТЕРА, КВАЛИТЕТНИ ПРОЈЕКТИ И ПРОГРАМИ ГАРАНТ СУ УСПЕХА КОЈИ НАС ВОДИ ДО ЦИЉА – БОЉИ ПОЛОЖАЈ МЛАДИХ У ДРУШТВУ И ЦЕЛОКУПНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ.

 

kancelarija za mlade