ЗЕМУН ДОБИО ПРИСТАН ЗА ПУТНИЧКЕ БРОДОВЕ

06. јун 2020.

Председник Градске општине Земун Дејан Матић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, са сарадницима 6. јуна преласком моста до платоа за излаз путника свечано су отворили међународно пристаниште за путничке бродове на Дунаву у Земуну.

”Ово је велики дан за Земун, сан који смо сањали данас се остварио. Видите и сами да изградњом овог пристана стварамо услове да се сви они крузери који су деценијама пролазили поред нашег Земуна сада усидре, а ми ћемо туристе као добри домаћини угостити и презентовати им све оно по чему су Градска општина Земун и Град Београд познати и карактеристични. Јединствена политика Владе Републике Србије, Града Београда и градских општина је дала резултате. Ово није једини пројекат који смо реализовали заједно са Владом Републике Србије. Ту је и наш Гардош којим се поносимо и који је један од симбола Земуна. Све оно што смо договорили са грађанима наставићемо да реализујемо”, рекао је Матић и том приликом се у име грађана Земуна захвалио свима који су дали немерљив допринос да се реализује овај пројекат.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић је подсетио присутне да је Земун постао једно велико градилиште, осврнувши се на све оне пројекте који су реализовани у протеклом периоду, почев од реконструкције бедема и приступних улица на Гардошу, уређених фасада, па све до радова на саобраћајној инфраструктури у свим деловима Земуна. Младеновић је најавио радове дуж Кеја ослобођења и реконструкцију Главне улице.  

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је рекао да је отварањем међународног пристаништа у Земуну, који је седми по реду у Републици Србији, умногоме дат нови импулс развоју наутичког туризма. Пристан у Земуну ће употпунити туристичку понуду Града Београда, с обзиром на то да је Савско пристаниште у Београду постало мало због повећане тражње, будући да је 750 крузера прошле године пристало у ”београдску луку”.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић је истакла да пандемија короне није спречила извођаче да у договореном року, а то је био 5. јун, заврше радове, што ће омогућити да у наредним годинама најмање 1500 крузера посети Србију. Данас се у водни саобраћај улаже 350 милиона евра како би Србија имала водне коридоре, исто онако важне као што има друмске и железничке.

Градска општина Земун, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Агенција за управљање лукама и ЈП ”Београд воде”, 2018. године потписали су уговор којим су утврдили међусобна права и обавезе, као предуслов за све припремне радње до расписивања јавне набавке за избор извођача радова на изградњи пристана.

Градска општина Земун финансирала је израду пројекта за добијање грађевинске дозволе и предала га Агенцији за управљање лукама. Средстава су обезбеђена по конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација преко ЈВП ”Београд воде”, а део средстава за извођење обезбедила је и Агенција за управљање лукама. 

Влада Републике Србије је још 2014. године донела уредбу о утврђивању лучког подручја путничког пристаништа отвореног за међународни саобраћај у Градској општини Земун,  према плановима просторног уређења и планској документацији која се односи на управљање водама, па је тада одређена и парцела на којој је могуће изградити овакво пристаниште.

Локација на којој је изграђено пристаниште за међународне путничке бродове до 130 метара дужине је код Старе капетаније, на месту где се некада налазио пристан – састоји се од моста дужине 54.5 метара који везује копно и четири понтона са 21 шипом. Крузери ће моћи да пристају и по најнижем стогодишње измереном водостају.

Изградњом седмог међународног пристаништа Србија ће знатно унапредити туристичку инфраструктуру, подићи квалитет услуга, уз поштовање еколошких стандарда.

Укупна вредност ове капиталне инвестиције је милион и по евра. Пристаниште у Земуну је спремно за прихват бродова у наступајућој наутичкој сезони и његовом изградњом на најважнијем паневропском пловном путу Дунава – Коридору 7, биће удвостручен број места за пристајање крузера, чиме ће Београд дуплирати број туриста.

Свечаном отварању су присуствовали и начелница Управе Градске општине Земун Катарина Зрилић, помоћник председника ГО Земун Милорад Радуловић, секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић, в.д. помоћника министра у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре др Вељко Ковачевић, директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић, генерални директор предузећа ПИМ Миодраг Милојевић, директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић, директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић и представници извођача радова.