ЗЕМУН, ДАНИ ДАВНИ, ДАНИ САДАШЊИ

18. мај 2022.

Шести ”Бранков дан”, посвећен сећању на живот и дело земунског хроничара Бранка Најхолда, 17. маја је обележен представљањем књиге ”Земун, дани давни, дани садашњи” у којој је сабрано 59 његових колумни које су објављиванe у локалним новинама ”Хроника за Земун”.

У земунској библиотеци ”Свети Сава” о књизи је говорио издавач и председник Удружења за културу повезивања МостАрт Југославија Драган Стојковић, оснивач и уредник новина ”Хроника за Земун”, у којима су у периоду од 1999. до 2003. године објављиване колумне Бранка Најхолда.

Гошћа промоције била је и глумица Бранка Петрић, јунакиња једне од колумни ”Страшило и авети прошлости”, сабраних у 200 страница Најхолдовог сведочанства о догађајима и људима из његовог родног Земуна.

Чланови драмске секције Земунске гимназије коју води професорка књижевности и српског језика Сања Каљевић извели су више фрагмената ове књиге.

О ”Земунском манифесту”, чији је коаутор био Бранко Најхолд и његовој улози у оснивању Клуба матичне културе Земуна 1992. године говорила је заменица председника Клуба матичне културе Земуна Љиљана Зоркић.

У музичком делу програма наступили су млади пијаниста и студент Музичког конзерваторијума у Сан Франциску Андреј Марковић и Љиљана Арсеновић.

Иза Бранка Најхолда остало је 44 објављене књиге, а у протеклих шест година од његовог одласка библиографију су допунила још два наслова, међу којима је и ”Земун, дани давни, дани садашњи”.