ЗЕМУНСКИ МЛАДИ ПИЈАНИСТИ НАСТУПИЛИ У ГАЛЕРИЈИ АРТГЕТ

21. март 2023.

У галерији ”Артгет” Културног центра Београда 20. марта одржан је концерт 17 лауреата 20. Међународног такмичења ”’Даворин Јенко” међу којима су наступили и Лена Вељановски и Матија Матејић из Музичке школе ”Коста Манојловић”. Овај клавирски дуо који свој таленат брусе у класи професорке Лидије Главић, рекли бисмо, већ озбиљно скрећу пажњу љубитељима класичне музике.

 

Такмичење ”Даворин Јенко” је јединствено по много чему. Намењено је младим уметницима који граде интернационалну каријеру. Ово такмичење се издваја од сличних музичких смотри по свом професионалном, али и флексибилном ставу према музици, као и по својим настојањима да помири сукобе у традиционалном и модерном приступу такмичењу међу уметницима свих узраста, школске спреме и интересовања.

 

До сада на овом такмичењу је наступило више од осам хиљада такмичара из земље и иностранства, а интернационални жири састављен од врсних уметника и педагога из многих европских, али и азијских земаља сваке године има тежак задатак да изабере ”најбоље међу најбољима”. Наступ овогодишњих лауреата – извођача класичне музике на дувачким инструментима и концертном клавиру у галерији ”Артгет” пред београдском публиком је својеврсна награда за њихов уложени труд и остварене резултате.