Земунска миленијумска кула на Гардошу

27. фебруар 2015.

Земунско миленијумско здање подигнуто је на најистакнутијем делу Гардоша, у рушевини средњовековне тврђаве, од које су остале данас само угаоне куле и делови одбрамбеног зида. Кулу су пројектовали мађарски архитекти,еклектички у мешавини историјских стилова, са нагласком на романске елементе.

Градња је завршена 5. августа 1896. године, док је свечано отварање било 15 дана касније. Тога јутра, одржано је свечано богослужење у свим земунским црквама.

Да би обележили хиљадугодишњицу  свог боравка у Панонији, Мађари су у Будимпешти подигли монументалну кулу, а још четири такве исте куле су сазидали у четири града, на крајњим границама своје тадашње државе. Земун, као најјужнији град у поседу угарске круне, био је један од та четири града.

 

gardos

 

Земунска кула је једини такав споменик, који је остао на територији других држава, осим оне у Мађарској.

 

WE7N1679

 

Причу о Миленијумској Гардош кули, многи везују  за догађаје из средњег века и Сибињанин Јанка. Тако је Кула, у народу, добила име по мађарском јунаку и великом борцу против Турака, Јаношу Хуњадију, који је истина умро у средњовековној тврђави на Гардошу, али пуних 440 година пре зидања миленијумске куле. Чувена битка за Београд 1496. није била битна само за Бели град већ и Земун, јер се на другој страни Дунава на челу хришћанске војске налазио Хуњади, познатији у народу као Сибињанин Јанко. Не чуди, јер је у то време Угарска била веома наклоњена Србији, управо због сукоба са османлијском империјом. Турци су на Дунаву, одмах поред данашњег ресторана “Шаран”, повезали ланцима своје бродове, како би спречили долазак помоћи са севера. Јанко Хуњади је са својом војском успео да разбије ту блокаду и порази Турке и то је била највећа победа хришћана над османлијама тог доба. Док је славље због победе још трајало, Хуњади је преминуо од куге у свом утврђењу Гардош кули.