ЗАЈЕДНИЧКИ ФРИЖИДЕР И У ЗЕМУНУ

16. март 2023.

 

Годину дана после првог заједничког фрижидера постављеног на Студентском тргу, други је постављен на улазу у Црвени крст Земун у Градском парку.

 

Искуства организације ”Заједничка промена” послужила су и за реализацију пројекта ”Заједнички фрижидер” у Земуну, уз помоћ Црвеног крста и Банке хране.

 

Сваки грађанин може донети и донирати онима који немају и могу да узму колико им треба и оставе и другима фабрички упаковану и херметички затворену храну у важећем року трајања, основне животне намирнице, воће и поврће.

 

Идеја вишеструко корисна, пре свега хумана, подстакла је кооснивача пројекта Тамару Стојковић да, као што је заједнички фрижидер на Дорћолу значио хиљаде оброка за оне који га нису имали, ову идеју прошири и на Земун, а у перспективи на све градске општине у Београду.

 

Процене су да се дневно у Србији баци 700 тона хране, чији би употребљиви део сигурно ублажио свакодневицу многима који не знају ни хоће ли имати оброк, па је идеја о заједничким фрижидерима решење и за оне који имају вишак и за оне којима би он био добродошао.