ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА ПОМОЋ У ГРАЂЕВИНСКОМ МАТЕРИЈАЛУ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ И ИРЛ

04. јул 2014.

04.07.2014

 

У општини Земун одржана је 4. јула завршна конференција Пројекта ”Помоћ у грађевинском материјалу за избеглице и интерено расељена лица”, на којој је презентован ток Пројекта и представљена брошура ”Закључци и препоруке”.  Учесници конференције били су: представници Делегације Европске уније у РС, корисници помоћи, тим мониторинга- Комесаријат за избеглице и миграције РС, партнер на Пројекту – Удружење избеглица из Р. Хрватске, руководство општине Земун, чланови Тима и Комисија који су учествовали у имплементацији и реализацији пројекта.

Нада Ђурић, менаџер Пројекта, поздравила је учеснике конференције и изнела искуства која су стечена и усвојена током реализације пројекта и основа су будућих смерница у решавању питања интеграције избеглих и интерно расељених лица.

Испред општине Земун говорио је Дамир Ковачевић, заменик председника општине и председник Савета за миграције, који је подсетио на неопходност решавања свих проблема са којима се сусреће избегличка популација и да је општина Земун, у протеклих 20 година, од првог таласа избеглица са простора бивше Југославије радила на збрињавању, остваривању права и креирању новог дома за многобројне породице.

Сам Пројекат реализује се у оквиру програма ”Подршка спровођењу стратегије за избегла и расељена лица и повратнике, и градска општина Земун и Делегација Европске уније у Републици Србији потписале су Уговор о донацији, 12. јула 2013. године.

Општина Земун, наслањајући се на Локални акциони план за унапређење положаја избеглих и интерно расељених лица у градској општини Земун у периоду 2010-2014. година, носилац је Пројекта, који је остварен као конкретна помоћ избеглим и интерно расељеним лицима у реновирању и адаптацији кућа, својих домова, што свакако унапређује интеграцију наших суграђана у друштвени живот локалне заједнице.

Овим пројектом омогућено је да 35 корисника добије бесповратну помоћ у грађевинском материјалу у вредности до 2000 евра.

Уговор о донацији који је општина Земун потписала са Делегацијом Европске уније у Републици Србији, омогућио је помоћ за 31 домаћинство, док су још четири корисника добила помоћ на основу суфинансирања Пројекта од стране Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

Општина Земун, још од првог таласа избеглица 1991. и расељених лица 1999. године, спада у општине са највећим бројем избеглих и интерно расељених лица у Србији.

Један од примарних задатака општине Земун, као локалне самоуправе, усмерен је ка активностима које континуирано пружају подршку породицама избеглих и интерно расељених лица у процесу њихове интеграције.

Крајњи циљ Пројекта је подизање квалитета живљења избеглих и интерно расељених лица и њихова интеграција у целокупан друштвени живот заједнице.

Донатор –ЕВРОПСКА УНИЈА
Носилац пројекта – ГРАДСКА ОПШТИНА ЗЕМУН
Партнер – УДРУЖЕЊЕ ИЗБЕГЛИЦА ИЗ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ
Вредност пројекта – 82,000.00 ЕВРА
Трајање пројекта – 12 МЕСЕЦИ

naslovna-konferencija

foto-1-konferencija

foto-2-konferencija

foto-3-konferencija

 

eu_4

За  садржај објављен на Интернет презентацији
искључиво је одговорна градска општина Земун и
дате информације не  представљају званичан
став Европске уније.