ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА ОБАЛОУТВРДИ

04. октобар 2012.

04.10.2012

 

На новом Земунском кеју 4. октобра окупили су се челници општине Земун, Града Београда и ЈВП ”Београдводе”, како би званично означили завршетак радова на пројекту обалоутврде.

Председник општине Земун Бранислав Простран, заменик председника Саша Љубинковић, чланови Већа Дејан Вујсић и Дамир Ковачевић, као и градски менаџер Александар Бијелић, секретар за комуналне и стамбене послове Града Београда Предраг Петровић, директор ЈВП ”Београдводе” Милош Миловановић и сарадници из јавних предузећа, прошетали су Земунским кејом.

Изградња обалоутврде је најважнији инфраструктурни пројекат општине Земун, и реализован је заједничким улагањем  средстава општине Земун, Секретаријата за комуналне и стамбене послове Града Београда и Јавног водопривредног предузећа ”Београдводе”.

Пројекат је започет крајем 2010. године и одвијао се у три фазе, од радова у води, до изградње комплетне обалоутврде, насипа и реконструкције  канализационих излива. Земун је добио обалоутврду и трајну заштиту од плављења Дунава, а у дужини од 450 метара, на потезу између ресторана ”Шаран” и ресторана ”Венеција”, уређено је шеталиште, приступне стазе и бедем, што чини заједно нову архитектонску целину Земунског кеја.

”За Земун је ово капитални пројекат и овом приликом захвалио бих се свим учесницима у његовој реализацији. Изгардња обалоутвде, осим трајне заштите од поплава има и туристичко-привредни значај за све грађане Земуна и Београда. Пристаниште ће бити изграђено у току 2013. године и пројектна документација завршена. Његова изградња, омогућиће да након 200 година, у Земун пристану туристички бродови из целог света. То занчи да ће сви посетиоци моћи да уживају у културно-историјском благу Земуна, гастрономској понуди и популарним спортовима на води, а то све заједно значи нова радна места и укупан квалитетнији живот у Земуну”, истакао је Простран, обраћајући се новинарима.

По речима градског менаџера Бијелића, оно што још предстоји је комунално уређење Кеја, односно изргадња паркинга, регулисање угоститељских објеката и летњих башта.

naslovna obaloutvrda

foto 1 obaloutvrda_0

foto 2 obaloutvrda_0

foto 3 obaloutvrda_0

naslovna obalo_0

obalo 1

obalo 2

obalo 3