ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ ЗЕМУНА УСКОРО ОТВАРА ВРАТА

18. април 2022.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и заменик градоначелника Београда Горан Весић у друштву свог домаћина, директорке Музеја града Београда Јелене Медаковић, 18. априла обишли су завршне радове на рестаурацији Завичајног музеја Земуна (Спиртине куће) који ће своја врата за посетиоце отворити у септембру ове године. Реконструкција овог значајног здања заједнички је пројекат Градске општине Земун, Града Београда, Музеја града Београда и Завода за заштиту споменика културе.

Завршени су радови на комплетном уређењу ентеријера Завичајног музеја. Обновљени су и конзервирани осликани зидови и ручно рађене тапете. Подним облогама враћена је првобитна боја и текстура, а радови на рестаурацији интарзираног паркета, који сада броји 19 различитих нијанси природне боје дрвета, били су најзахтевнији. Како би земунски храм културе у пуном капацитету отворио своја врата, у наредном периоду простор ће се опремати намештајем и вредним експонатима – сведоцима богате баштине Земуна. Љубазношћу Народног музеја у Панчеву један од салона Спиртине куће већ красе портрети трговца Спирте и његове супруге Еугеније, а конзервиране су и китњасте каљеве пећи.

За потребе сталне музејске поставке у фази рестаурирања су оригинални предмети из епохе којој кућа припада, а којe је некада користило земунско грађанство. Нову изложбену поставку ће красити и кристална чаша као једини оригинални употребни предмет који је користила породица Спирта.

Због подземних вода који влаже комплетну фасаду овог здања у почетној фази обнове је још увек улазни део (ајнфорт), као и комплетан ал секо сликарски поступак по којем је кућа позната.

”Доста је пројеката који се реализују у Старом језгру Земуна као посебној културно -историјској целини. Посебан значај на реализацији тих пројеката свакако даје отварање Завичајног музеја, у народу познатијег као Спиртина кућа, где ће грађанима бити понуђен један нови културни садржај који није био у функцији више од двадесет година. Очекујемо и већу посету туриста и свих људи добре воље и један значајан напредак у развоју културе”, каже председник Ковачевић.

Ни заменик градоначелника Горан Весић није крио задовољство што се веома захтевни радови на рестаурацији овог старог здања приводе крају.

”Свака општина треба да има свој музеј, а о земунској култури и традицији има много тога да се каже, јер је Земун био посебан град и чак заслужује да има музеј већи него што му Спиртина кућа то сада омогућује. Ово показује колико је нама култура важна. Више од двадесет година никоме није пало на памет да обнови овај музеј и омогући да генерације земунских ђака науче нешто о историји Земуна. То је Београд који ми желимо. Београд који поштује своју историју и гледа поносно у будућност”, рекао је Весић.

Од затварања у неколико наврата врата музеја су била  ”одшкринута” изложбама  ”О Земуну глас”, 2014. године и ”Сецесија у старом језгру Земуна” 2017. године.

Завичајни музеј Земуна се налази у високопартерној згради подигнутој у Главној улици средином 18. века према плановима бечког архитекте за врло имућну и утицајну привредничку породицу Спирта, која потиче из Грчке Македоније. У духу владајућег романтизма здање је обликовано у стилу псеудоготике. Архитектонским одликама и богатим ентеријером она се издваја од тадашњих кућа у граду, чиме се потврђује друштвени положај чланова породице чији је члан Павле 1856. године добио племићко звање и право на породични грб.

Завичајни музеј је основан 1954. године. Давне 1970. године зграда је адаптирана у музеј, а наредне године постављена је прва стална изложба која приказује прошлост Земуна.