ЖИВОТ ДУНАВА – ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА

03. октобар 2022.

У центру ”Мали Дунав” огледног добра Пољопривредног факултета 30. септембра је реализован програм ”Живот Дунава -јуче, данас, сутра” манифестације Дани европске баштине 2022. у Земуну, у организацији Градске општине Земун и Пољопривредног факултета.

У идили огледне оазе посетиоци из Земуна имали су прилику да виде 30 језера рибњака, процес мрешћења и гајења слатководних врста риба, акваријум, обиље животињских врста, прави мали зоолошки парк, а посебно птица: патки, пловки, ибиса, белог и изузетно ретког црног лабуда, уз стручно вођење проф. др Зорана Марковића.

Круну обиласка чинила је посета репрезентативне изложбе живог света Подунавља и првих насеља и култура Дунава током праисторије, од примера Старчевачке до Винчанске и  културе Лепенског вира. Древни обичаји, Дунав пребогат рибом, омогућили су људима древне епохе са овог простора развој, који је градњом првих насеља прерастао у организовану заједницу, а све су то ентузијасти и истраживачи који се баве рибарством и хидробиологијом успели да материјализују кроз макете сојеница, летњу учионицу и висећи мост у Радмиловцу.