ЕКОЛОШКА ФИЛМОТЕКА

29. септембар 2017.

 
У организацији општине Земун, а у склопу манифестације ”Дани европске баштине”, ученици Медицинске школе у Земуну, као и основци из ”Мајке Југовића”, ”Рада Кончара” и ”Соње Маринковић” уживали су 27.септембра у представљању природних вредности Земуна, упознали се са подручјем за птице од међународног значаја (ИБА) Ушће Саве у Дунав, видели филм ”Историја и биодиверзитет Великог ратног острва” Центра за истраживачке и развојне пројекте ЕкоДев и ”Орао крсташ”.
 
Шетњу кроз природне вредности Земуна, уз помоћ изузетних слајдова, коментарисао је и на питања присутних давао одговоре Драган Симић из Лиге за орнитолошку акцију, са посебним акцентом на изузетно обиље аутохтоних и ендемских биљних и животињских врста у нашој непосредној околини, на Великом ратном острву, у Градском парку и форланду леве обале Дунава, Беларици. Било је речи и о потенцијалима за развој геотуризма, Земунском лесном профилу.
 
Директно и уживо укључење у видео надзор гнезда орла белорепана, уз емитовање филма о покушају очувања ове врсте реткости ”Орао белорепан” употпунио је тему овогодишњих ”Дана европске баштине” – ”Наслеђе и природа – лепеза могућности”.