ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ – КРЕЋИМО СЕ КВАЛИТЕТНИЈЕ

15. септембар 2022.

Промоцијом Европске недеље мобилности 16. септембра на Земунском кеју започеће манифестација,  чији је оснивач и покровитељ Европска комисија. Овогодишња тема је боља повезаност, под слоганом ”Крећимо се квалитетније”.

Већ наредног дана, 17. септембра, у Галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун у Косовској 9 биће изложени дечији радови.

Потом ће 18. септембра бити одржана школа веслања у сарадњи са Веслачким клубом ”Галеб”.

За наредни дан планирано је извођење представе ”Пажљивко” у ОШ ”Станко Марић” у Угриновцима, а од 16 часова на Земунском кеју код ресторана ”Венеција” промоција бициклистичких стаза и електричних тротинета.

Пешачка тура Земунским кејом планирана је за 20. септембар од 10 часова, безбедност у саобраћају на полигону ОШ ”Лазар Саватић” и позоришна представа ”Пажљивко” у ОШ ”Бранко Радичевић”.

У склопу манифестације наредног дана, 21. септембра биће одржан јавни час о смањењу загађења ваздуха на Земунском кеју.

За крај манифестације, која се организује у више од 3.000 градова из 50 земаља света, резервисана је промоција урбаних џепова.

Циљ активности које се спроводе  током манифестације Европска недеља мобилности је стварање навике коришћења  јавног превоза и алтернативних превозних средстава и смањење употребе фосилних горива у градовима, како би се унапредио квалитет животне средине у урбаним центрима.