ДЕЦА ИЗ ГЛИНЕ ПОСЕТИЛА ЗЕМУН

20. септембар 2021.

Деца са Баније су 17. септембра, са заменицом градоначелника Глине Бранком Бакшић Митић и Сањом Лакић народном посланицом задуженом за контакте са српском заједницом посетила Земун.

Топао и срдачан пријем испред куле на Гардошу приредио им је председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, који је истакао да су везе младих српских нараштаја, одраслих у Хрватској, са матицом Србијом од великог значаја за њихов развој, упознавање са коренима, историјом, традицијом и културом.

”За децу са Баније је јако важно да знају коме припадају, одакле су поникла и колико су дубоки и снажни њихови корени, да у матици увек имају помоћ, подршку и завичај”, истакао је Ковачевић, који је био и домаћин вечере уприличене у част драгих гостију.

Деца узраста од 12 до 16 година обишла су Земунски кеј, бројне знаменитости Земуна и посету завршили обиласком куле Гардош, у чију историју и значај их је упутио фотограф Ђорђе Чубрило.

Деца са Баније су у оквиру Кампа српског језика и културе 2017. и  2018. године већ посећивала Београд и Земун, а ове су, после двогодишње паузе, изузетно срдачно примљена у Дому Народне Скупштине Србије и Белом двору.