ДВОДНЕВНА ТРИБИНА СА УПРАВНИЦИМА СТАМБЕНИХ ЗАЈЕДНИЦА

27. јул 2023.

Градска општина Земун организовала је 26. и 27. јула дводневну трибину са управницима стамбених заједница и челницима Града Београда и јавно комуналних предузећа.

 

Домаћини трибине председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић, истакли су да је циљ трибине да се убрзају одређени захтеви и процеси који су покренути, а односе се на организовано одражавање зграда, уређење заједничких простора, унутарблоковских површина, дворишних атријума, паркинга и прилаза зградама.

 

Првог дана трибине, у препуној свечаној општинској сали окупили су се управници стамбених заједница из централне зоне Земуна. У конструктивном разговору изнели су неке од својих проблема, дали предлоге и сугестије како да побољшају одржавање зграда.

 

Управницима стамбених заједница на конкретна питања одговарали су главни урбаниста Града Београда Марко Стојчић и директори ЈКП ”Зеленило Београд” Бојан Станојевић,

ЈКП ”Градска Чистоћа” Марко Попадић, ЈКП ”Београдски водовод и канализација”  Радомир Вујадин, ЈКП ”Јавно осветљење” Александар Цинцар Попоски и ЈКП ”Градско стамбено” Александар Јакшић. 

 

Разговарало се о решавању проблема везаних за кишну канализацију и одводе у оквиру ламела, затим о могућности надградње зграда са равним крововима, што би допринело решавању прокишњавања станова на вишим спратовима. Разговарало се и о укључивању стамбених заједница у нове програме енергетске ефикасности кроз концепт суфинансирања уградње столарије, термоизолације и спровођења других мера у циљу уштеде енергије, које Општина Земун од 2021. године спроводи у оквиру Националног програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова.

 

Било је речи и о уређењу зелених површина, садњи растиња и дрвећа, и рационализацији недостајућег паркинг простора.

 

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић осврнуо се на захтевне радове који су после деценија застоја покренути у центру Земуна од изградње канализационе мреже у зони ”Старо језгро Земуна” у дужини од 6,6 километара, реконструкције Улице кеј ослобођења, изградње прве подземне гараже у Земуну испред хале ”Пинки”, те на захтевне радове на реконструкцији Главне улице који су у току. Том приликом, председник Ковачевић замолио је грађане за стрпљење, и нагласио да ће се летњи период када су одмори, и мање фреквентан саобраћај искористити да се заврши раскрсница на Авијатичарском тргу, како би се јавни превоз делимично вратио на стару трасу.

 

”Настојаћемо да и у наредном периоду урадимо што више тротоара, самих прилаза зградама и зелених површина унутар стамбених блокова, али има и послова који су у делокругу рада градских јавних предузећа. Ми смо ту да помогнемо да се проблеми решавају брже”, рекао је председник Ковачевић.

 

Главни урбаниста Марко Стојчић упознао је Земунце са плановима, нарочито у делу саобраћајне инфраструктуре, и да су све те иницијативе покренуте из Општине, попут проширења Тошиног бунара, изградње кружног тока у Ивићевој улици, проширења Првомајске и Угриновачке, као и комлетног уређења Земунског кеја.

 

Председник Скупштине ГО Земун Мирослав Гајић позвао је стамбене заједнице да наставе да сугестије и иницијативе за уређење и унапређење животног простора упућују Општини на мејл stambene.zajednice@zemun.rs и захвалио се учесницима трибине, нагласивши да ће стручне службе пратити реализацију захтева, и да ће у координацији са градским службама и јавним комуналним предузећима предузимати кораке за реализацију конкретних пројеката и обевештавати управнике о динамици решавања проблема.

 

”Током саме трибине одређени захтеви су ушли у процедуру и екипе надлежних предузећа ће већ сутра решити одређене захтеве наших суграђана. Општина и јесте спона између јавних предузећа и стамбених заједница. Важно је да једни друге чујемо и да у отвореној комуникацији заједно дођемо до решења”, рекао је Гајић. 

 

Трибини су присуствовали и чланови Већа Градске општине Земун Бошко Радовановић и Марко Раић.

 

Друга трибина је одржана 27. јула, окупила је управнике шире зоне Земуна, све до Месне заједнице ”Нова Галеника”, а трибини су присуствовали и чланови Већа Градске општине Земун Драган Матијевић и Милан Петровић.