ДВА И ПО ВЕКА ГОСТИОНИЦЕ МАНАСТИРА ФЕНЕК

01. новембар 2021.

О првој гостионици манастира Фенек, отвореној пре 250 година, говорило се у галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун 29. октобра  у склопу манифестације Дани европске баштине 2021. у Земуну, под покровитељством Земунске општине. Догађај су организовали Клуб матичне културе Земуна и Туристичко друштво ”Земун”.

Према писцу монографије ”Од хана до хотела” Николе Бате Илића, која је представљена јавности током ове манифестације, у архивима Земунског Магистрата је сачуван податак да је 1771. године у сремском манастиру Фенеку изграђена прва гостионица, а дозволу за точење и продају својих вина је добио далеке 1747. од владарке Марије Терезије.

О значају манастира у историји и култури српског народа, његовим ризницама и производњи вина говорио је монах Николај, одломке из Раблеових записа ” Правилно испијање вина” читао је драмски уметник Предраг Милетић, а здравицу подигао Драгољуб Миша Милошевић, председник КМКЗ. У име свога ујака, писца монографије Бате Илића, присутнима се обратила Јелена Паравиња.

Вече је завршено дегустацијом надалеко чувеног вина из Фенечких винограда.