ДАН НАЈСТАРИЈЕ БОЛНИЦЕ НА БАЛКАНУ – КБЦ ”ЗЕМУН”

25. фебруар 2021.

Спајањем католичког и православног карантина ради уштеда и лечења свих оболелих на једном месту, без обзира на националну и верску припадност, под управом Магистрата  25. фебруара 1784. године  у Земуну је формирана прва болница на Балкану. Првобитно је била смештена у Бежанијској улици, а здање је поправљено и проширено почетком 19. века, док је процес спајања два карантина трајао пуних једанаест година.

Ред сестара милосрдница светог Винка Пауланског управљао је целу деценију овом болницом, почев од 1887. године. У време њихове управе др Војислав Суботић са тимом изабраних асистената обавља и прве оперативне захвате, пионирски уводећи хирургију као грану медицине која се нагло развија, у праксу у Земуну. Већ 1899.године у ”књигама наркозе” биће уписано 130 пацијената подвргнутих сложеним оперативним захватима, након чега ће др Суботић отићи на рад на Хируршко одељење Опште државне болнице и касније на Медицински факултет, те постати отац модерне српске хиругије.

Управа Земунске болнице је једна од првих која је имала стерлизатор, а само годину дана после доделе Нобелове награде за откриће икс зрака, набавља први рендген апарат и најмодернију опрему.

У периоду између два светска рата, 1928. године болница је већ имала интерно, хируршко одељење са породилиштем, као и одељење за инфективне болести, 268 кревета и годишње хоспитализовала око 3.500  пацијената, запошљавала шест лекара, 40 милосрдних сестара и помоћно особље.

У току Другог светског рата болница је потпала под управу Реда и променила име у ”Опћа болница сестара милосрдница с правом јавности у Земуну”.

После једногодишњег периода у којем је била војна, после Ослобођења постаће поново Јавна општа болница – Земун, са значајно повећаним бројем одељења и постеља. Током предстојећег периода мењаће име од Градске до Опште и Клиничке болнице, Клиничко болничког центра ”Земун- Београд”, до коначног – КБЦ ”Земун”.

У међувремену се болница проширила на простран круг између Земунског парка, Вукове и Гундулићеве улице; поред педијатрије коју је далеке 1928. године изградила краљица Марија, почетком 21. века отворена је и посебна зграда Реуматологије, а значајно реконструисани, проширени и новима наменама, у складу са модернизацијом услуга здравствене заштите, прилагођени постојећи и дозидани објекти. Данас КБЦ ”Земун” поседује 17 оперативних сала за све врсте интервенција, а некадашње Одељење за гинекологију и акушерство прерасло у болницу.

Посебан куриозитет је дуго чинио врхунски опремљен Дијагностичко-терапеутски центар, а хипербаричну комору за сузбијање и лечење анаеробних инфекција и посебно гасне гангрене користиле су све републике некадашње Југославије.

КБЦ Земун је у Еуротрансплант програму, а од јединствених процедура које ниједна друга установа у Србији не примењује, посебну пажњу завређује више од хиљаду ендоскопских операција кичме.

Здравственим центром је за 237 година постојања управљало 30 директора, а наставна је база за три катедре Медицинског факултета и Високе струковне школе.