ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2013. У ЗЕМУНУ

26. септембар 2013.

26.09.2013

 

Општина Земун и ове године, у сарадњи са Секретаријатом за привреду града Београда, организовала је манифестацију ”Дани европске баштине 2013”.

Тема овогодишње манифестације, која се обележава у свим градовима Србије, је ”Индустријско наслеђе” – заштита и ревитализација, с циљем да се скрене пажња стручне и шире јавности на значај, потребу очувања и потенцијал који носи индустријско наслеђе, као специфичан вид културног наслеђа. Програм који је реализован базирао се на предавањима и радионицама на ову тему у улицама Главна и Господска, где је приређен сајам старих и уметничких заната.

Туристички центар Земун организовао је посету ученика завршне године Саобраћајно-техничке школе фабрикама ”Икарбус” и ”Инса-Телеоптик”. Заинтересовани посетиоци имали су прилику да обиђу ДВД ”Матица”, и активно учествују у презентацији историјата ватрогаства у Земуну и разгледању изложбеног простора Ватрогасног друштва.

У галерији ”Стара капетанија” постављена је изложба познатих ликовних стваралаца под називом ”Трагом историјског наслеђа Земуна”. Са друге стране, ученици осмих разреда основних школа ”Лазар Саватић”, ”Светозар Милетић” и ”Мајка Југовић” били су део ликовне радионице, а настале уметнине изложене су у фоајеу општине Земун. У згради општине Земун,  директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда мр Милица Грозднић и архитекта Александра Фулгоси  одржале су видео презентацију са пратећим предавањем о ”Старом језгу Земуна” и ”Ливници Пантелић”.

Председник општине Земун Дејан Матић, као учесник целокупног догађаја, присуствовао је видео презентацији у општини Земун и обишао изложбу ликовних радова.  ”Општина Земун је годинама уназад део ове дивне манифестације и за ову прилику припремили смо програме упознавања са индустријским наслеђем, али и постојећим капацитетима индустрије, тако да наши ђаци својим очима виде историју земунске индустрије, али и њену будућност” истако је председник Матић.

Манифестацији ”Дани европске баштине 2013” присуствовали су чланови Већа, Бојан Бајагић, Драган Матијевић, Гаврило Ковачевић, као и директор Туристичког центра општине Земун Драган Ровић и заменик дирекора Весна Недовић.

NASLOVNA EVROPSKA BASTINA

FOTO 1 BASTINA

FOTO 3 BASTINA