Градски парк

27. фебруар 2015.

Градски парк у Земуну налази се на ободу старог језгра града. Оивичен је улицама Немањином, 22. октобра, Вртларском, Савском и Николаја Островског.

На месту данашњег парка, од 1730. до 1871. године, када је Земун добио статус краљевског слободног града, налазио се контумац, односно карантин,  у коме су били смештени путници који би допутовали с друге стране Саве у тадашњу Аустро-Угарску. Преуређивање овог простора у парку трајало је до 1886. године и он сада заузима површину од око 15,14 ха. Било је то ”прва уређена зелена површина, прво место за освежење и одмор, прво шеталиште за становнике пограничног града”.

Данас се у парку налазе основна школа” Десанка Максимовић”, Земунска гимназија, Пољопривредни факултет, спортски центар ”Пинки” и две цркве: православна црква светог архангела Гаврила и католичка црква светог Рока изграђене за потребе особа које биле смештене у контумацу.

У парку су подигнута и три споменика: француском песнику Алфонсу де Ламартину, споменик који приказује сцену партизана у борби и биста песника Бранка Радичевића.

У  непосредној близини парка налазе се и Општа јавна болница, Дечачка основна школа, данас ОШ ”Светозар Милетић” и музичка школа ”Коста Манојловић”, фрањевачки самостан светог Ивана Крститеља и самостан сестара милосрдница.

 

Gradski-park