ГРАДИ СЕ ДНЕВНИ БОРАВАК ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

20. мај 2021.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић 20. маја организовао је радни састанак са секретарком Секретаријата за социјалну заштиту Наташом Станисављевић, директором Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине са сметњама у развоју Петром Јордановим и председницом Удружења ”Ево рука” из Земуна Аном Кнежевић, поводом изградње Дневног боравка за децу и омладину са сметњама у развоју, који ће се налазити поред Основне школе ”Радивој Поповић”, у Задужбинској улици.

 

Нови објекат ће бити бруто површине 2185.70 квадрата, спратности  П+1, капацитета  за 90 корисника, биће опремљен по највишим стандардима. Новопројектовани објекат је функционално организован тако да буде приступачан особама са инвалидитетом, а све просторије као и комуникација је урађена у складу са важећим правилницима који се односе на стандард пружања услуга социјалне заштите.  

 

У објекту је предвиђено девет просторија дневног боравка, сала за рекреацију са свлачионицом и санитарним блоком, сензорна соба, радионице, остале радне собе, ходници, санитарни блокови, трпезарија, дистрибутивна кухиња, техничке просторије, амбуланта са изолацијом, канцеларије за запослене, предвиђена је котларница и вешерница.

 

С обзиром на то да се на предметној парцели налазе два спортска терена која припадају школи за децу са оштећењем слуха и говорно-језичким проблемима ”Радивој Поповић”, а која су у веома лошем стању, на састанку је размотрено њихово уклањање и ново позиционирање у слободном делу парцеле, уз сам објекат школе. У току израде урбанистичког пројекта и имплементације израђеног идејног решења објекта Дневног боравка, позиција и димензије спортског садржаја у виду спортско рекреативних терена биће детаљно разрађени.

 

Изградњу објекта овога типа председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић објашњава дугом васпитно-образовном традицијом коју баштини Земун.

 

”Захваљујући сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту успели смо да испунимо жељу родитеља, а то је да Земун добије један овакав пројекат. Било је природно да се то и догоди, будући да Земун има дугу традицију бриге о деци, а нарочито водимо рачуна о деци којој је потребно посебно указати пажњу. Та традиција почиње са Школом за ученике оштећеног вида која носи име свог оснивача Вељка Рамадановића, и у то време једног од ретких педагога који су знали да раде са слепима и глувонемима. Школа ”Вељко Рамадановић” се 1919. године отвара у Земуну, а од 1920. године се налази на данашњој локацији у Улици цара Душана. Уз ову школу, у Земуну се оснива и Школа за децу оштећеног слуха и говора ”Радивој Поповић”, која траје скоро седам деценија. Практично у истом делу Земуна налазе се и школе ”Сава Јовановић Сирогојно”, коју похађају деца са посебним потребама, као и школа ”Бранко Пешић” у којој се васпитавају и образују деца која стицајем животних околности нису стигла на време да пођу у школу. У истој улици, Улици цара Душана налази се и Задужбина краљице Марије Карађорђевић, Дечији дом који је подигнут 1919. године. По оснивању ово је био једини дом за Сремску сирочад, а данас је ово место за едукацију најбољих ученика, то јест Регионални Центар за таленте. Традицију настављамо изградњом новом Дневног боравка за децу и омладину са сметњама у развоју”, каже председник Ковачевић.

 

Секретарка Секретаријата за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је напоменула да у Земуну постоје велике потребе како деце и омладине са сметњама у развоју у, тако и њихових родитеља, па ће и изградња првог наменског дневног боравка бити од великог значаја, и том приликом се захвалила председнику Ковачевићу и његовим сарадницима на иницијативи и помоћи да се пронађе адекватна локација за објекат.

 

Председница Удружења ”Ево рука” Ана Кнежевић је нагласила да Градска општина Земун већ седам година подржава пројекте које су намењене за децу школског узраста, а представљају допунску услугу за малишане са посебним потребама које нема ко да чува. Нови дневни боравак учиниће безбрижним и децу и родитеље, и то не само  основце и средњошколце, већ и младе који су матурирали.

 

Тренутно је у току израда Урбанистичког пројекта и пројекта препарцелације предметне катастарске парцеле, за потребе изградње Дневног боравка Земун, од стране Урбанистичког завода Београда. Изградња објекта и завршетак радова се оквирно очекује до краја следеће године