ГОДИШЊИЦА ”НОВИНА СЕРБСКИХ” ОСНИВАЧА ЗЕМУНЦА ДИМИТРИЈА ДАВИДОВИЋА

17. јануар 2022.

Пре 188 година, 17.јануара 1834. изашао је из штампе први број ”Новина сербских”, које је у наредних 11 месеци уређивао књажев секретар, писац Сретењског устава, отац српске штампе и државности, министар и дипломата, рођен у Земуну, Димитрије Давидовић.

У прво време су новине излазиле једном недељно ради просвећивања и упознавања са културом Срба у отоманској Кнежевини Србији, преживеле су Краљевину Србију, издаване чак и на Крфу, а после 1918. године под Краљевином Срба, Хрвата и Словенаца утопиле се у дневне ”Службене новине” и наредне престале да излазе.

Дуже од две године се Давидовић трудио да од књаза Милоша Обреновића добије дозволу и најзад је своје прогресивне идеје преточио у недељник, штампан у Крагујевцу, Београду, Нишу и чак на Крфу. Новина је за то време била модерна и информативна, објављивала указе, прописе, огласе и обавештења важна за јавност, продавала се путем претплате, обавезне за државна чинвништва, као и грађанство.

Врло брзо Давидовићу, слободумног, разиграног пера, књаз поставља за цензора министра правде и просвете Лазара Тодоровића, а од децембра исте 1834. године и замену на месту главног уредника.

Слично као са демократским Сретењским уставом Кнежевине Србије, који је сачинио Давидовић, књаз га потписао 15. фебруара 1835,  а повукао после свега 55 дана важења, а његовог писца ухлебио у Смедереву…

Прве српске новине ”Новине сербске” излазиће, међутим, много дуже, 85 година и на крају као дневни лист ”Службене новине” престати да излазе 1919.