ГИМНАЗИЈАЛЦИ (НА)УЧИЛИ КАКО ДА СЕ ПОНАШАЈУ У САОБРАЋАЈУ

29. март 2022.

Под покровитељством Градске општине Земун, Удружење ”Будимо безбедни” 29. марта у свечаној сали Земунске гимназије одржало је прву у низу едукативних трибина о безбедности у саобраћају намењених земунским средњошколцима.

Циљ трибине је био да се укаже на значај одговорног понашања у саобраћају и поштовање прописа, као и да се пробуди свест код младих да је потребно мењати погрешне навике и усвојити културу понашања у саобраћају.

”Градска општина Земун ће и у наредном периоду наставити да организује овакве пројекте. Заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја подржаћемо Националну стратегију, а то је да се максимално смањи број погинулих и повређених у саобраћају. Зато посебан апел упућујемо младима: Ваша је обавеза да будете одговорни, да чувате свој живот и животе других, а то се између осталог постиже ако на време научите како да се понашате као учесник у саобраћају”, рекла је Андријана Кукољ, помоћник председника Градске општине Земун.

Новинарка и председница удружења ”Будимо безбедни” Деа Ђурђевић поделила је са гимназијалцима своје немило искуство када је почетком 2019. године преживела тешку саобраћајну несрећу.

На трибини су учествовали и професионални едукатори из Агенције за безбедност саобраћаја, који су ученицима на упечатљивим примерима показали колико је штетна употреба мобилног телефона током вожње, колико је опасно возити брзином већом од ограничене и шта све може да се догоди уколико се вози у алкохолисаном стању.

На крају трибине присутни ученици су попунили анонимну анкету која ће бити добар показатељ и смерница даљег превентивног деловања у овој области.

Земунски средњошколци ће имати прилику и да учествују у својеврсном такмичењу за најбољи писани рад из области безбедности у саобраћају, а победник ће бити награђен смарт сатом.