ВРЕДНА ДОНАЦИЈА ШКОЛИ ”ВЕЉКО РАМАДАНОВИЋ”

02. јун 2021.

Израелска агенција за међународну развојну сарадњу – MASHAV донирала је Школи за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић” опрему за унапређење рада са слепим и слабовидим ученицима.

 

Донирани су Брајев штампач, дигитални интерактивни сто, две Брајеве писаће машине, и посебан адаптиван компјутерски миш који слабовидим ученицима олакшава рад на рачунару.

 

У оквиру посете, амбасадор Државе Израел Јахел Вилан, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић, главна и одговорна уредница ”Земунских новина” Соња Јочинац и гости упознали су се са радом Ресурсног центра и оспособљености ученика да користе нова дидактичка средства.

 

Школа за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић” формирана је у вихору Првог светског рата далеко од наше тада окупиране отаџбине, у Бизерти у Африци, на дан Светог Андреја Првозваног, 13. децембра 1917. године. Након завршетка рата школа се преселила у Земун.

 

Актуелни наставни план и програм Школе је прилагођен деци оштећеног вида и обухвата предшколско и припремно предшколско васпитање и образовање, основно образовање и васпитање и средње образовање и васпитање.

 

Школа се бави и раном интервенцијом, кућном наставом, образовањем одраслих, а постоји могућност ванредног образовања, преквалификације и доквалификације. Да би успешно обављали ову деликатну делатност просветни радници реализују и специјалне програме. Школа пружа стручну подршку и наставна средства ученицима и наставницима у систему инклузивног образовања васпитања. Ресурсни центар се бави штампом на Брајевом и увећаном црном тиску, снимањем тонских записа у студију и израдом тифлодидактичких средстава и играчака.

 

Школа организује васпитни рад, смештај, исхрану и превентивну здравствену заштиту и негу ученика у Дому.