ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА КУЋИЦУ ЗДРАВЉА У АЛТИНИ

20. септембар 2023.

Кућица здравља, својеврсна мобилна амбуланта, која је била стационирана од 11. до 17. септембра у насељу Алтина у потпуности је испунила своју мисију, а то је да укаже на значај превентивних прегледа.

 

Градска општина Земун у сарадњи са Домом здравља Земун је изабрала ову локацију, будући да насеље Алтина нема објекат примарне здравствене заштите.

 

Број заинтересованих грађана за прегледе потврдио је важност иницијативе Градске општине Земун за изградњу амбуланте у овом насељу.

 

Кућица здравља је омогућила да се обави велики број различитих специјалистичких прегледа и да се добију савети за очување здравља или ток лечења.

 

За недељу дана стручни тим Дома здравља Земун укупно је обавио 4029 прегледа. Кроз мобилну амбуланту прошло је 1316 пацијената. Од тог броја 1098 је добило потпуну дијагностику, а за 218 преосталих пацијената заказани су термини у Дому здравља за жељене прегледе.

 

Грађани су могли да провере вид, ураде ултразвук абдомена, штитасте жлезде и дојке и измере ниво шећера у крви. Посебна пажња била је посвећена деци и младима, уз психолошко саветовалиште и општи преглед. Такође, било је омогућено гинеколошко, стоматолошко и дијететско саветовање, као и консултације са патронажном сестром. Пацијенти су усмеравани и на правилно узимање терапије, уз интернистички преглед.

 

Велико интересовање за овакву врсту прегледа кроз пројекат Кућица здравља показује да су ове и сличне акције више него добродошле и да их треба практиковати, како би се подигла свест грађана о важности превентивних прегледа, који су прва одбрана од развоја болести.