ВАКЦИНОМ ПРОТИВ КАРЦИНОМА

12. април 2024.

Под слоганом ”Искористи прилику- Не пропусти ХПВ вакцину”, у  Саветовалишту за  школску децу  Дома здравља Земун, у периоду од  15. до 19. априла 2024. године (8-18 часова), одржаће се недеља отворених врата, посвећена промоцији вакцине Гардасил 9.

 

Вакцина је намењена спречавању настанка инфекција изазваних ХПВ вирусом, које доводе до карцинома грлића материце код жена, а код оба пола до појаве кондилома, карцинома спољних полних органа, ануса и ждрела.

 

Вакцина Гардасил 9 је бесплатна за децу оба пола од 9 до 19 година, а недеља отворених врата је посебно намењена ученицима 2006. годишта, како би искористили последњу прилику да се вакцинишу о трошку државе.

 

Родитељи деце узраста до 15 година, који желе да вакцинишу дете ХПВ вакцином, обраћају се изабраном педијатру детета у дому здравља, у ком су доступне ХПВ вакцине. Деца са навршених 16 година живота и старија, могу и сама да се јаве свом изабраном лекару у дому здравља.

 

ХПВ вакцина је ефикасна и безбедна, а први пут је дата 2006. године. Од тада до данас спроведено је више од сто студија које су потврдиле њену безбедност и ефикасност. До сада је широм света дато више од 500 милиона доза вакцина и показало се да је организована имунизација најефикаснији начин заштите становништва од ХПВ инфекције.