”БУДИМО БЕЗБЕДНИ” ЗА УЧЕНИКЕ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА

26. октобар 2022.

Под покровитељством Секретаријата за социјалну заштиту, а у организацији Удружења ”Будимо безбедни”, за ученике школе ”Вељко Рамадановић”, али и за њихове другарице и другаре из ОШ ”Радивој Поповић” и ОШ ”Сава Јовановић Сирогојно” организовали су јавну трибину о безбедности у саобраћају. Ове три школе похађају ђаци са посебним потребама, са оштећењем вида, слуха, интелектуалним тешкоћама и аутистичним спектром.

 

На трибини су учествовали председник Скупштине ГО Земун Мирослав Гајић,   секретарка за социјалну заштиту Града Београда Александра Чамагић, пуковник Саобраћајне полиције Златко Беленцан, саветник директора Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Милан Илић и председница Удружења ”Будимо безбедни” Деа Ђурђевић.

 

”Жеља нам је да разговарамо о проблемима са којима се сусрећу ученици, родитељи и професори. Циљ трибине је да у ходу решавамо све проблеме које од њих чујемо. До сада смо обишли све средње школе у Земуну и заједно са општинским Саветом за безбедност саобраћаја на путевима ГО Земун, заправо наставили оно што у континуитету радимо доприносећи општој безбедности свих учесника у саобраћају”, рекао је Гајић.

 

Ученици су искористили присуство стручњака из ове области да их упознају са својим потребама како би се безбедно кретали улицама. Посебно су указали на недостатке у вертикалној и хоризонталној саобраћајној сигнализацији која би требало да буде прилагођена њиховим потребама, као и на немар учесника у саобраћају.

 

Градска општина Земун је једна од четири општине у Србији у којима се спроводи овај превентивни програм. Председница удружења ”Будимо безбедни” Деа Ђурђевић обећала је ученицима да ће све њихове примедбе и сугестије пренети онима који могу да утичу на доношење одлука које ће директно помоћи да се унапреди саобраћајна култура.