БРАНКО РАДИЧЕВИЋ – ДЕТИЊСТВО И ШКОЛОВАЊЕ У ЗЕМУНУ

28. март 2021.

Део свог кратког живота велики песник српског романтизма Бранко Радичевић провео је у Земуну, где се његов отац преселио 1928. године – рано детињство и школовање у српској и немачкој школи. Родио се 28. марта 1824. и поживео свега 29 година.

Земунске дане Бранко је провео у једноспратници која је срушена 1937. године на тргу који од 1907. године носи његово име.

На Земунском гробљу су сахрањене песникова бака и мајка Ружа.

Био је ватрени поборник Вукове реформе језика и за собом оставио две збирке лирских ”Песама” (трећа је објављена постхумно, такође под насловом ”Песме”), седам епских, на десетине писама и одговоре на књижевне критике. По узору на класике, писао је елегије, међу којима су ”Кад млидијах умрети” и поема ”Ђачки растанак”  обавезна школска лектира.

Неколико школа у Србији носи име песника Бранка Радичевића, као и гимназија у Сремским Карловцима коју је завршио. По њему су названа бројна књижевна друштва и установљена престижна песничка награда.

Осим Трга у Земуну, група ентузијаста је у Градском парку 2004. поставила Бранкову бисту, рад професора Милана Бесарабића из 1954. године.

Основна школа у Батајници носи име великог песника.

Културно-уметничко друштво ”Радичевић” из Земуна прославиће ове године век постојања.

Бранко Радичевић је умро у Бечу 1853. године, где је студирао медицину. Тек тридесет година после његове смрти посмртни остаци великог песника пренети су на Стражилово.