БОЖИЋНИ КОНЦЕРТ И ПРИЈЕМ

17. децембар 2022.

Заједница Хрвата Земуна ”Илија Округић” и Земунска жупа организовали су 16. децембра Божићни концерт збора ”Одјек” и пријем поводом Божићних и Новогодишњих благдана у Цркви Узнесења Блажене Дјевице Марије у Земуну.

 

Свечаности и пријему у жупном уреду присутвовали су члан Већа Градске општине Земун Ђорђе Дукић и заменица секретара Скупштине ГО Земун Дејана Вуковић.

 

Пред бискупом Сремским Фабијаном Свалином и високим представницима Министарства културе Републике Хрватске и амбасаде у Београду, збор ”Одјек” је извео свој пробрани и савршено увежбани празнични репертоар.

 

Заједница Хрвата Земуна ”Илија Округић” основана је пре девет година у просторијама жупне цркве у Земуну и бави се неговањем, очувањем и афирмацијом стваралаштва и културних вредности Хрвата у Срему и Војводини. Организовала је 2005. године научни скуп о делу Илије Округића, књижевника, музичара, путописца, опата и жупника Петроварадина, као и књижевне вечери и музичке вечери. Библиотека Заједнице броји више хиљада књига.

 

Потпредседник Заједнице је и жупник и декан у Земуну пречасни Јозо Дуспара, којег је Градска општина Земун ове године на Празник општине наградила највећим општинским признањем – Повељом за грађанске заслуге са медаљом – заслужни грађанин Земуна на подручју духовности.