БОГАТ ПРОГРАМ ”ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У ЗЕМУНУ”

26. септембар 2023.

 

Традиционална манифестација ”Дани европске баштине” на тему ”Живо наслеђе” одржана је у организацији Градске општине Земун од 15. до 24. септембра.

 

Реализовано је седам програма, којима је представљена споменичка, амбијентална, музичка, гастрономска, природна и народна баштина.

 

Манифестацију је отворио програм ”Кула Гардош – Земун – места судара две цивилизације”, предавањем теолога Маје Инђић о историји Земуна и пратећом изложбом фотографија Рајка Каришића ”Србија из ваздуха” у галерији ”Чубрило”. Музичку традицију ”Концертом традиционалних народних песама” представила је Музичка школа ”Коста Манојловић” са земунским основним школама. Пољопривредни факултет је осмислио програм ”Храна на длану – снага јединства науке и традиционалне праксе”, док је Завод за заштиту природе Србије за ученике ОШ ”Мајка Југовића” и ”Светозар Милетић” припремио упознавање са биљним врстама шетњом кроз Градски парк.

 

Један сасвим посебан програм ”Доведимо природу у град” кроз радионицу у Градском парку упознао је основце из ОШ ”Мајка Југовића” са значајем инсеката, а направили су и ”хотел за инсекте”. Еколошка пешачка тура Земунским кејом, током које су се упознали са природним и јединственим благом Великог ратног острва реализована је као ”Оаза очуване природе у центру велеграда”.

 

Овогодишњу манифестацију ”Дани европске баштине” затворио је програм ”Традиционално културно наслеђе и сећање” – намењен најстаријима из Дома пензионера ”Бежанијска коса”, а извели су га ученици МШ ”Коста Манојловић” и КУД ”Бранко Радичевић”.

 

”Изложба породичне историје грађана Батајнице” – у незаборавном етномузејском амбијенту ОШ ”Светислав Голубовић Митраљета” програм су припремили, поред школе домаћина и ученици основних школа ”Бошко Палковљевић Пинки”, ”Бранко Радичевић” и МШ ”Коста Манојловић”. И то изложбу фотографија, старих предмета и оруђа, карактеристичних за Батајницу и околину.

 

И ове године је традиционална манифестација ”Дани европске баштине” показала колико је наслеђе које делимо са другима живо, свеже, увек занимљиво, у употреби и баштина којој смо посвећени.