БЕЖАНИЈСКА УЛИЦА ЗАНАТСКО-УГОСТИТЕЉСКИ ЦЕНТАР ЗЕМУНА

24. октобар 2022.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић 24. октобра обишао је Бежанијску улицу у којој су изведени радови на успостављању канализационе мреже, нивелисан коловоз и постављен нови асфалт до раскрснице са Улицом  рабина Алкалаја, и том приликом истакао да је Општина подржала иницијативу угоститеља да ова улица постане нови занатско-угоститељски центар Земуна.

 

”Бежанијска улица је један од симбола Земуна. Велики је потенцијал овог простора. У близини су Гардош, Главна улица, Земунски парк и Кеј. Наши суграђани, поготово староседеоци, знају колико је занатских радњи било некада, да су овде гвожђара, стара пекара и многобројне златарске радње. Предузетници који раде у овој улици затражили су да их подржимо у обнови старих заната, како би се улици вратио некадашњи дух. Намеравамо да урадимо пројекат свеобухватне реконструкције Бежанијске улице, да се обнове и тротоари и асфалт. Упутићемо Секретаријату за инвестиције иницијативу да се уради пројекат, како би у наредном периоду ова улица била темељно реконструисана на понос свих Земунаца”, рекао је Ковачевић.

 

До сада се радило у Бежанијској према Ивићевој, и Сењском тргу, Орачкој и свим улицама са десне стране. Такође радови су били и на Авијатчарском тргу, Академској, у Улици принца Павла (Штросмајерова), делу Рабина Алкалаја.

 

Тренутно се радови изводе у Светосавској, Дубровачкој, у једном делу Рабина Алкалаја, Јована Суботића и Стевана Марковића.

 

Ово је велики пројекат који обухвата 30 улица. Немерљив је значај који ће имати грађани овог дела Земуна. У питању је потпуно нова инфраструктура. У неким деловима, при крајевима улица није било канализационе мреже. Сад ће то бити све изграђено, укључујући и колектор. У питању је укупно 6,6 километара канализационе мреже и мреже за одвод отпадних вода.

 

Ради се по фазама и парцијално, како не би дошло до колапса саобраћаја и функционисања јавног превоза.