БАТАЈНИЧКИ СОКОЛИ ОДРЖАЛИ ЈАВНИ ЧАС ПОСВЕЋЕН МИЛИЈАНИ КРСТИЋ

15. јун 2021.

Гимнастика, акробатика, плес, трамполининг увежбавају се свакодневно у здању Соколског друштва Батајница, једног од најактивнијих у Србији, основаног далеке 1927. године.

 

Са малишанима најмлађег узраста, али и дугогодишњим полазницима и члановима вредно тренирају Јелена Ковачевић, Невена Ћулибрк, Зорана Чикош и Александра Лакић, све наставнице физичког васпитања, неке од њих ученице, друге поштоваоци дела незаборавне Милијане Крстић, која је све своје знање и умеће уткала у рад и напредак батајничких Сокола.

 

Већ шесту годину за редом у Батајници се одржава Јавни час посвећен Милијани Крстић.

Ове године 12. јуна батајнички соколари извели су приредбу на којој су у свим дисциплинама приказали своја умећа, заједно са гостима, из соколских друштава Београда.

 

Врхунске спортске успехе генерације младих Батајничана нижу и на међународним и на домаћим такмичењима, зато што су сачували традицију соколства још од почетка 20. века.

Соколским васпитањем бодри се здрав дух и развија телесно здравље, те је приступање батајничким соколима дубоко уврежена породична традиција.

 

Соколски покрет је у Прагу далеке 1862. године основао историчар уметности Мирослав Тирш, а 1905. почело је са радом и Српски Соко. Бројни соколски домови и базична спортска инфраструктура од 1992. године су поново оживели и броје већ више десетина хиљада активних чланова у свим српским срединама.