БАНИЈСКО ВЕЧЕ ЗА ПАМЋЕЊЕ

31. октобар 2022.

У организацији Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда, 29. октобра у Батајници, одржано је Банијско вече.

Друго овогодишње дружење окупило је велики број Банијаца и Kрајишника из Србије и окружења, али и из далеке Аустралије. Догађају су присуствовали председник Градске општине Земун Гаврило Kовачевић, члан Већа ГО Земун Бошко Радовановић, председник Крајишког културног центра Петар Шаула, председник Завичајног клуба Славонаца Миодраг Жарковић, а специјална гошћа била је новинарка Ирена Јовановић, , која је похвалила водитељски пар Завичајног удружења Банијаца Дану Богдановић и Далибора Јелића.

“Драги Банијци, Славонци, Kрајишници, свака вам част, заиста сам импресиониран бројношћу, посвећеношћу и програмом који сте припремили. Ви сте пример како се чувају и негују обичаји и традиција, и како се преносе. Градска општина Земун, наствља да вам буде партнер на свим пројектима и желимо да сарадњу подигнемо на виши ниво, како би Земун имао репрезентативно удружење које ће окупити све Kрајишнике”, рекао је председник ГО Земун Гаврило Kовачевић.

Председник Завичајног удружења Банијаца Мирослав Kовјанић, истакао је важност окупљања и дружења, и честитао женској и мушкој певачкој групи који су на недавно одржаном фестивалу “Kрајишки бисери” у Пландишту освојили друго, односно треће место.

У официјелном делу вечери, наступиле су женска и мушка певачка група “Банија”, дечија фолклорна секција “Завичајног удружења Банијаца”, који су показали и приказали сву раскош игре и напева тог краја.