АПСОЛУТНИ ПОБЕДНИК ФЕСТИВАЛА СЛОБОДАН БЕШТИЋ

05. јул 2021.

Једногласном одлуком стручног жирија и жирија публике глумац Слободан Бештић овогодишњи је лауреат Златне колајне ”Маја Димитријевић” и награде ”Слободан Дашић” за ”полифону, фасцинантну игру у представи Ноћни писац Јана Фабра”.

Као најбољег младог глумца и добитника признања ”Љуба Мољац” оба жирија су, такође једногласно, наградили младу Николину Вујевић, за комплетан ауторски пројекат ”Нина”, изведен прве вечери 46. Међународног фестивала монодраме и пантомиме.

Престижна театарска манифестација, Међународни фестивал монодраме и пантомиме одржана је на сцени Позоришта лутака Пинокио од 1. до 4. јула под покровитељством Градске општине Земун и уз подршку Министарства културе и информисања и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова. Фестивал је стална манифестација у области културе од значаја за ГО Земун.

Током четири фестивалска дана изведено је седам монодрама и ревијално пантомима ”Чекајући небо – ка’ ће више?!”, коју су последње фестивалске вечери извели Марко Стојановић и Далија Иманић.

Манифестацију је отворио Петар Божовић адаптацијом поема академика Матије Бећковића ”Рече ми један чоек, ћераћемо се још кад будем млађи”. Публика је имала прилике да види чак две представе Поетског театра БиТ из Требиња, од којих је аутор и извођач ”Нине” Николина Вујевић награђена наградом за најбољег младог глумца ”Љуба Мољац”, док је на добар пријем гледалаца наишла и Марија Ђајић у монодрами ”Хасанагиница”.

Чланица Позоришта Зоран Радмиловић из Зајечара Наташа Петровић извела је монодраму ”Чучук Стана” по делу Жељка Хубача, а ”Живојина Мишића” Бошко Пулетић из београдског позоришта Славија. У продукцији новосадског позоришта ”Упалимо рефлекторе” Југослав Крајнов је наступио у монодрами ”Чај са Кублај каном”.

Победничка представа Јана Фабра, коју је завршне вечери Фестивала маестрално и надахнуто одиграо члан Народног позоришта у Београду Слободан Бештић доказала је зашто је ова позоришна светковина дуговечна и престижна. Стручни жири у саставу: Татјана Мандић Ригонат, Иван Перковић и Бојан Кривокапић, као и жири публике, који су чинили Љиљана Зоркић, Јелена Марков, Ана Ивковић, Марија Живковић Николић и Михајло Дашић нису имали дилему око победника и изабрали су Бештића и Вујевићеву једногласно за овогодишње лауреате.

У пратећем програму овогодишњег Фестивала представљене су и три књиге: ”Анегдоте и цртице из позоришног живота” др Милована Здравковића, драма Жељка Хубача ”Чучук Стана” и Марка Стојановића ”Комуникатор =Гладијатор”.