АНДРЕА ПРВАНОВИЋ: НОВА НАДА СРПСКЕ АТЛЕТИКЕ ИЗ ЗЕМУНА

31. октобар 2022.

Стаситу младу атлетичарку прослављеног земунског Атлетског клуба ”Младост” Андреу Првановић затичемо у улози промотерке најмасовније спортске манифестације за најмлађе основце ”Брзином до звезда” на теренима ОШ ”Сутјеска”, где је својевремено била ђак првак.

Андреа је атлетска репрезентативка Србије у дисциплини трчање на 400 метара с препонама.

Откада и одакле љубав према трчању?

Још од малих ногу, а онда су ме родитељи уписали у АК ”Младост”.

Тренинзи су, ипак, били нешто сасвим друго и озбиљније од пуке љубави. Мерили су се резултати, радило се јако строго и под будним надзором тренера Горана Радоја, који ме је брзо издвојио као некога на кога рачуна.

Надам се да сам испунила очекивања бар донекле.

Кад су дошли први резултати?

Већ у јуниорској конкуренцији је било јасно да предњачим, те сам после пар година тренирања добрим резултатима скренула на себе пажњу и ускоро се нашла у државној репрезентацији најмлађих такмичара. Успех ме је подстицао на нове напоре и подвиге.

Ускоро, чим су се стекли услови, отиснули смо се и на међународна такмичења.

Колико су интензивни тренинзи за врхунске резултате?

Шта да вам кажем, припреме су захтевне а тренинзи скоро свакодневни по више сати. Раде се вежбе, кондиција, деонице, препреке.

Услови за рад би нам били идеални да имамо тартан стазу за атлетику, јер је АК ”Младост” заиста расадник шампиона. Ту је и Зорана Рокавец, две године старија од мене, из чијег се искуства много тога може научити, а спремна је да га несебично подели. Обе смо ”девојке из краја” и јако блиске. И такав дух сарадње развија наш тренер.

Оно што ме испуњава је што ми физички умор не смета и подстиче ме на здрав и природан начин на учење, те није покварио успех у Земунској гимназији, напротив, успевам да будем одличан ђак.

То ми значи за будућност и улива сигурност, јер је на нашем простору спортска каријера, поготово атлетичарска веома неизвесна у погледу обезбеђења егзистенције.

Каква су искуства на међународним такмичењима?

Прво путовања, која младима значе. Атмосфера врхунског догађаја каква су два европска првенства на којима сам остварила пласман у првих двадесет такмичарки, односно око петог места у Европи. То и мој тренер и ја доживљавамо као изазов и обавезу да јуришамо на медаљу и верујем да у мојој одичној форми и статусу налазимо покриће за своја велика надања.

Шта бисте поручили онима који почињу са атлетиком?

Атлетика је леп и базичан спорт.

Ако не буде спортских, биће кондиционих и здравствених резултата.

Ово је спорт за упорне, вредне и борбене, у којем резултати не долазе преко ноћи, али враћају уложен напор.

Велика је ствар што Земун има и клубове и услове за рад, тако да из сопственог искуства атлетику доживљавам баш онако како јој надимак каже – као ”краљицу спортова”.