”АМБРОЗЕР” НОВИ БРЕНД МИЛОША СТАНКОВИЋА

28. јул 2022.

Млади Земунац проф.др Милош Станковић има за собом већ 20 година активног стажа у области иноваторства, углавном у екологији и енергетици, и тридесетак патената, од којих су неки нашли практичну примену.

 

 

 

Ових дана је актуелан ”амброзер” – еколошки апарат за уништавање корова, за који је тим на чијем је челу Станковић, награђен Златном медаљом Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) из Женеве за најбољи патент у 2021. години.

Одакле страст за изумима?

Од малих ногу сам склапао и расклапао играчке. Увек ме је занимао механизам и на ком принципу нешто ради, да ли може да се измени, поједностави или усаврши.

Колико је у Вашој околини било разумевања за ту врсту радозналости, истраживања, а касније и иновација?

Мени је много значило што је општина Земун, где живим, препознала мој таленат и наградила ме на самом почетку каријере истраживача. Те 2006. године награђен сам општинским признањем Заслужни грађанин Земуна у области науке и верујем да ми је оно отворило многа врата, зато што, када сте признати у средини у којој живите, онда вас и други лакше прихватају.

 

 

 

 

И не само то, кроз пројекте је општина финансирала моја настојања да проширим интересовање код младих за истраживања, на корист свих. На томе сам веома захвалан.

Колико је рада и времена уложено у ”амброзер”?

Године и године, док најзад Шведски универзитет за пољопривреду није издао све неопходне атесте, а покретање серијске производње се очекује крајем 2022. године.

Коров, а посебно амброзија, наносе велике штете пољопривредној производњи, али и здрављу јер су веома отпорни изазивачи алергија.

Принцип рада прототипа који се већ користи је заснован на фреквенцијама и струји, а нешкодљив за остали биљни, животињски свет и човека, еколошки безбедан.

Поред ефикасног и трајног уништавања амброзије као најпознатијег изазивача алергија, ”амброзер” је средство за 180 коровских врста и успешно је испробан не само у Србији, већ и у Словенији, Руској Федерацији, Шведској и Немачкој. Захтеве за признавање овог патента који је јединствен у свету поднели смо у скоро 150 држава.

Хоће ли ”амброзер” постати први производ онога што се зове ”српска памет”?

Ручна варијанта уређаја је у употреби на мањим површинама, препоручена за баште, окућнице, пластенике. Користи је и ЈКП Зеленило-Београд.

Може се поставити на косилицу, чак и воз, али тренутно усавршавамо производ.

Што се ”српског производа” тиче, могли смо и раније да га имамо да је било компетенција и разумевања.

 

 

 

 

Као млад човек у научној сфери се срећем са старијим колегама којима је од успеха често преча сујета, али, то је за неку другу причу.

Међутим, жао ми је што смо већ такав производ наше памети и знања могли већ да имамо – мислим да је то систем за производњу ”еко горива”, прерађени дизел за смањеном емисијом штетних гасова, који су, нажалост, применили други, уместо да ми профитирамо, посебно у условима енергетске кризе.

Као професор на Економском факултету да ли стичете нове сараднике, посебно имајући у виду и да сте руководилац Иновационог центра при факултету?

Увек се издвоји неки вредан појединац, заинтересован за иновације. Тако расте наш тим.

Он ствара идеје и мислим да нам истраживање сасвим добро иде, те да ће бити још добрих и корисних патената. У овом случају је младост предност када се ради са студентима.

Носилац сте и добитник безброј домаћих и међународних признања – која вам посебно значе?

Прилика за научно усавршавање у Руској Федерацији и земљама Европске уније, као и почасни докторати у РФ, Немачкој и Њујорку су посебна част.

 

 

 

 

Носилац сам бројних домаћих награда и признања за иновације, али се Златна медаља WIPO и највиши државни Орден Александра Невског Руске академије наука издвајају по значају.

Имате ли у плану и нове пројекте?

Развијамо уређај за уништавање вируса и бактерија у воћњацима и повртњацима, који би на еколошки безбедан начин елиминисао узрочнике бројних болести гајених култура, а поштедео корисне за њихов раст и развој.

Увек се нешто ново ради, јер вас радозналост гура даље.

 

 

 

Проф. др Милош Станковић, поред званичне каријере синонима за иновацију у Србији и шире поседује урођен осећај за професионализам и одговорност. Део тог личног пи-ара су и његова пристојност, васпитање потекло из угледне породице и жеља да се за оно што ради сазна и чује. Полако и сигурно осваја статус живог српског бренда, на понос родног Земуна, који ни у једној прилици не заборавља, као што није ни он њега кад је то било најпотребније.