Култура

Земун је један од значајнијих културних центара у историји Србије, а и данас представља значајно културно средиште, на понос свих Земунаца. Богатом понудом традиционалних и нових културних садржаја, Земун свакодневно пружа, не само Земунцима, већ и гостима, догађаје који оплемењују ум и надахњују уметника који је у нама.
 
На територији општине Земун најзначајније установе културе су: Завичајни музеј Земун, Библиотека „Св. Сава“, Опера и театар Мадленијанум.
 
Завичајни музеј Земун – Народни музеј Земуна, основан је пре више од пола века, 1954. године, а од 1968. године интегрише се у саставу Музеја града Београда, под називом Завичајни музеј Земуна. Од 1971. године налази се у адаптираној кући породице Спирта (неоготика) у Земуну.
 
Библиотека „Свети Сава“ Земун је најстарија библиотека у Срба. Основана је још давне 1825. године. Библиотека „Свети Сава“ је културна установа, која се данас налази у саставу библиотеке Града Београда. Огранци библиотеке: Карађорђев трг, Карађорђева бр.1, Нови Град, Првомајска бр. 8, Горњи Град, Цара Душана бр. 123, Нова Галеника, Косте Драгићевића бр.37, Батајница, Мајке Југовића бр.11 и Земун поље, Душана Маџарчића бр.1.
 
Опера и театар Мадленијанум је прва приватна Опера и театар не само код нас, већ у ширем региону и налази се на месту некадашње земунске сцене Народног позоришта.
 
Лепоту културе Земуна обогаћује и прелепих 67 објеката културно-споменичке баштине који имају статус заштићених споменика културе. Градска општина Земун тежи да културне манифестације повеже са културним и природним наслеђем, као што је стари Земун са Тврђавом и Кулом на Гардошу, Земунски Кеј, са прелепим погледом на Дунав, Земунски парк са дрворедом старим више од 150 година, у коме се налази и Римски саркофаг (Велики саркофаг преко два метра дужине нађен је приликом копања темеља Миленијумске куле на Гардошу.. Претпоставља се да саркофаг потиче из времена Римљана).
 
Земун је познат и по својим галеријама, као што су: „Стара капетанија“ у некадашњој пристанишној згради, Галерија „Икар“ смештена у згради Дома ваздухопловства, Атеље за очување амбијенталне целине „Чубрило“ галерија која се налази у кули на Гардошу, и многе друге, а ГО Земун је и оснивач Дома културе „Угриновци“ у Угриновцима.
 

Градска општина Земун може да се похвали изузетним богатством културних манифестација које привлаче пажњу како локалног становништва тако и становника других општина и градова. Скупштина Градске општине Земун је Одлуком о сталним манифестацијама у области културе од значаја за Градску општину Земун („Сл. лист града Београда“, број 5/2011, 36/11, 6/17, 89/17 и 132/18) регулисала одржавање сталних манифестација на подручју општине Земун. Одлуком је утврђено да су сталне манифестације: Лето на Гардошу, Лето на Kеју, Лето на Лиду, Земунски међународни салон карикатуре, Међународни фестивал монодраме и пантомиме, Теслин дан, Културно лето Батајнице и Трг отвореног срца.

 

madlenianum2

 
Лето на Гардошу је летња манифестација (позорница обновљена 2002. године) која се сваке године током јула и августа одржава у прелепом амбијенту земунске тврђаве и видиковца код Куле на Гардошу. За све ове године уназад једна од најлепших сцена на отвореном постала је бренд Земуна на понос свих Земунаца. Програм на Гардошу храни душу и представља прави уметнички доживљај за посетиоце који се осећају добродошли што се огледа кроз велику посећеност појединачних програма. Програм је конципиран тако да су одређеним данима представе за децу, а на програму су и концерти, драме, мјузикли, поетске вечери, позоришне представе, а честа су и гостовања других позоришта из Србије.
Лето на Кеју је манифестација која се сваке године током летњих месеци одржава на Летњој сцени код ресторана ”Венеција” (одржана први пут 2006. године), а под покровитељством и у организацији Градске општине Земун. Манифестација је замишљена као непрофитабилна и бесплатна је за све посетиоце земунског кеја. Квалитетним програмима, креативним радионицама пружа се могућност млађој популацији да својим учешћем поред улоге посматрача уједно буде и креатор програма.
 
У оквиру туристичко-рекреативног и мултимедијалног програма „Лето на Лиду“ реализује се и програм кроз низ спортско-рекреативних активности као што су: турнири у малом фудбалу на песку, одбојка на песку, рукомет на песку, рвање, ревијални плесови на песку…, на плажи Лидо, на Великом ратном острву.
 
Фестивал монодраме и пантомиме, основан је давне 1973. године. Оснивач је Градска општина Земун. Током година, фестивал монодраме и пантомиме је постао фестивал од међународног значаја на који долазе уметници из целог света. За учешће на фестивалу равноправно конкуришу уметници из земље и из иностранства, што фестивал чини престижним а жири чине највећи стручњаци из области позоришне уметности. Фестивал додељује престижне награде: златну Колајну за монодраму, златну Колајну за пантомиму и златну Колајну публике.
 
Под покровитељством Градске општине Земун, одржава се Земунски међународни салон карикатуре који траје непрекидно од 1996. године и сврстава се међу три највеће и најпрестижније манифестације сличног садржаја који се одржавају сваке године у свету. Посетиоци трајања салона карикатуре имају прилику да уживају у великом броју радова, и да се диве уметничком дару аутора широм планете.
 
Манифестација ”Теслин дан”, посвећена великом научнику се у Земуну одржава од 2011. године.

Културно лето Батајнице – културно уметничка и туристичка манифестација, у Батајници. Манифестација се одржава од априла до септембра и чине је програми на отвореном за ширу јавност.

 

Трг отвореног срца – културно уметничка и туристичка манифестација, која се одржава у периоду од 31.12. до 3. јануара сваке године и обухвата програме  у центру Земуна, и то музичке, културне  и забавне програме намењене деци и младима.

Очување културне баштине, које се баштини кроз сакупљање, чување и презентацију културног наслеђа, огледа се кроз деловање културних посленика, као и културно уметничких удружења и то: Клуб матичне културе Земуна, Друштво локовних и примењених уметника Земуна, Удружење уметника и љубитеља уметности „Широка стаза“, Књижевно друштво које је издавач часописа „Писмо“, Књижевни клуб „Иво Андрић“, Позориште аматера батајница ПАБ – склониште у театру, Земунски камерни оркестар и др., као и КУД дома аматера „Бранко Радичевић“, Ансамбл народних игара и песама „Таурунум“, КУД „Батајница“, КУД „Седмица“, КУД „Јана“ и КУД „Ћирило и Методије“.