Историја

ЗЕМУН НЕКАД И САД

 

Ретко погодан природан положај на реци, издигнут на лесни и тако обезбеђен од поплава, привукао је врло рано праисторијског човека који се настанио на њему. Трагови најстаријег насеља у Земуну пронађени су на Гардошу, на месту данашњег гробља. Ово насеље потиче из раног неолита, и то из времена његове најстарије културе у Подунављу.

 

Људи, носиоци културе овог времена, становали су у земуницама – јамама. Према остацима материјалне културе може се говорити о општем ступњу културног развитка човека тога времена и може се са релативном сигурношћу утврдити да су први становници Земуна основали своја насеља и у њима живели у времену око 4500-3000 п.н.е. Ову културну групу сменила је култура средњег и млађег неолита. Људи ове културе настањивали су данашњи Гардош. На граници данашњег земунског православног и католичког гробља могу се видети прилично јасно пресечени подови њихових кућа које су страдале у пожару.

 

Ову културу на подручју Срема смењује око 2000 п.н.е. баденска култура, која међу првима употребљава бакар при изради оружја и оруђа. На земунском Гардошу је једно од највећих и најдуготрајнијих насеља ове културе на територији Срема. Следећа култура на овом подручју је вучедолска. Земунска Прегревица је била место где је ова култура заживела. О томе сведоче археолошки налази нађени на обали Дунава.

 

ГРАДСКА ОПШТИНА ЗЕМУН                                            

 

Земун се налази у југоисточном делу Срема, испод сремске заравни на десној обали Дунава, недалеко од ушћа Саве. Територијално, историјски, политички, културно, економски и саобраћајно везан је за Београд, у чијем је саставу од 1934. године. Укупна површина општине Земун, укључујући и Земун Поље, Батајницу и Угриновце, је 15 356 ha .

По званичним подацима пописа становништва од 2011. године на територији општине Земун, живи 168.170 становника.  

Празник општине Земун је 5. новембар – Дан ослобођења Земуна у Првом светском рату. Земун обележава и 22. октобар – Дан ослобођења у Другом светском рату. Заветна слава општине Земун је Воздвижење Часног крста – Крстовдан- 27. септембар.

 

Органи градске општине су: Скупштина градске општине, Председник градске општине, Веће градске општине и Управа градске општине.

Скупштина градске општине Земун има 57 одборника.