“ЗДРАВ ЖИВОТ – ЗДРАВО ОКРУЖЕЊЕ”

27. мај 2016.

 
У основној школи „Илија Бирчанин“ у Земун Пољу реализована је завршна фаза пројекта “Здрав живот – здраво окружење”, за који је средства обезбедила Градска општина Земун, на основу Kонкурса за финансирање и суфинансирање програма из буџета ГО Земун за 2016. годину, а који спроводи Удружење грађана „Ида“. Овим пројектом Општина Земун је допринела едукацији свих грађана, а посебно најмлађих, о здравој исхрани и значају физичке активности, заштити животне средине и коришћењу и чувању природних ресурса.
 
Прва фаза пројекта је спроведена кроз креативне радионице за групе ученика од 1. до 4. разреда. Деца су, уз вежбе и дружење, учила о конзумацији здравих животних намирница, значају спорта, као и о планети Земљи и ресурсима које нам она пружа.
 
Друга фаза пројекта подразумевала је предавање о здравим стиловима живота и здравом окружењу, прилагођено овом узрасту. Такође, ученици су едуковани о значају спорта и физичке активности попут вожње бицикла и ролера, друштвених игара и тимске оријентисаности, што је посебно важно за каснији развој тимског духа. Пројекат се спроводи у још 5 основних школа на територији Општине Земун.
 
Удружење “Ида”, које је реализовало овај пројекат, основано је ради унапређења заштите животне средине, едукације грађана, а посебно деце и младих о значају екологије, здравих стилова живота и превентивних мера заштите од пожара. Један од циљева овог удружења је јавно залагање за промену навика у погледу коришћења и чувања природних ресурса и поступања са отпадним материјама. Удружење тежи бољој и здравијој будућности у којој се животна средина цени, чува и унапређује, у којој се деца и омладина баве спортом и развојем физичке културе.
 
slika_1
 
slika_2
 
slika_3
 
скола 4 (1)
 
скола 4 (2)