ПРОМОЦИЈА ПРОГРАМА ПРЕВЕНЦИЈЕ И ЛЕЧЕЊА ГОЈАЗНОСТИ ДЕЦЕ УЗРАСТА ОД 12 ДО 18 ГОДИНА – ПРОГРАМ ”ЧИГОТИЦА”

23. фебруар 2018.

 
У Градској општини Земун 23. марта, одржана је промоција програма превенције и лечења гојазности деце узраста од 12 до 18 година – програм ”Чиготица”.
 
Промоцији програма присуствовали су, директори, школски педагози и психолози, професори физичког васпитања у основним и средњим школама, родитељима , деца и педијатри Дома здравља ”Земун” како би заједничким снагама анимирали гојазну децу да се укључе у програм ”Чиготица”.
 
Председник Градске општине Земун Дејана Матић, који је присуствовао презентацији програма подсетио је присутне да Општина Земун на све начине у сарадњи са институцијама система креира услове за бављење рекреацијом и спортом, подстичући здраве стилове живота што јесте предуслов за превенцију болести.
 
”Наше опредељење је да спроводимо одговорну политику у свим сферама, зато смо се упустили у решавање и овог проблема, с обзиром на то да статистике показују да је проблем гојазности све више присутан међу младима. Градска општина Земун стављама акценат на превенцију, као најважнијег механизма за очување здравља, како најмлађих тако и најстаријих суграђана. Сходно томе иницирамо и инсистирамо да Дом здравља ”Земун” што чешће организују превентивне лекарске прегледе и трибине, јер је то најбољи начин да се код грађана пробуди свест о потреби да се здравље сачува. Физичка активност и здрав начин живота је нешто што потенцирамо, и зато смо обезбедили бесплатне програме за све генерације, попут термина за пливање, подржали смо школски спорт, организујемо пешачке туре и излете за најстарије”, рекла је Катарина Зрилић, начелница Службе за протокол и информисање ГО Земун.
 
Програм ”Чиготица” подржава Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање, тако да гојазна деца могу бесплатно да прођу третман лечења у трајању од 21 дан у Специјалној болници ”Чигота” – Златибор.
 
Тим Специјалне болнице ”Чигота” презентовао је програм и процедуру добијања упута за одлазан на лечење. Зоран Ристановић рекао је да 30 одсто младих пати од гојазности, али да су резултати који се постижу програмом ”Чиготица” изузетно значајни, не само у губљењу килограма, већ као школа здравог и правилног живота.
 
Градска општина Земун сходно календару активности у сарадњи са Домом здравља Земун организује превентивне гинеколошке прегледе, прегледе из домена кардиоваскуларних обољења и дијабетеса, као и предавања у области превенције болести данашњице, попут канцера плућа, грлића материце и дојке, меланома, болести зависти и полних болести.