ПЕРСПЕКТИВЕ СОЦИЈАЛНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА И ФРАНШИЗНОГ ПОСЛОВАЊА КАО УСЛОВА САМОЗАПОШЉАВАЊА

23. фебруар 2016.

 
Градска општина Земун је 22. фебруара у сарадњи са Привредном комором Србије, Градским центром за социјално предузетништво и Националном службом за запошљавање у скупштинској сали организовала је округли сто на тему: ”Перспективе социјалног предузетништва и франшизног пословања као услова самозапошљавања”.
 
Начелница Управе градске општине Земун Наташа Ђукић отворила је скуп, поздравила присутне и истакла да је социјално предузетништво важна тема која се спроводи у складу са усвојеним Акционим планом за запошљавање града Београда за 2016. годину.
 
”Од 120 манифестација, предавања и скупова које смо организовали у протеклој години велики број је био посвећен запошљавању било да су у питању биле обуке , предавања или радионице. И ове године планирамо да наставимо са истим активностима. Када говоримо о социјалном предузетништву, свако од нас има одговорност да подизањем свести о значају социјалног предузетништва ствара подстицајни амбијент и заинтересованим грађанима пружи бесплатно елементарно знање на тему покретања сопственог бизниса,” рекла је Наташа Ђукић.
 
Директор Градског центра за социјално предузетништво Београда Миодраг Пешић говорио је на тему званичне статистике социјалних предузећа.
Стручни сарадник у Градском центру за социјално предузетништво Београда Ранко Капларски, представио је перспективу развоја предузетништва са освртом на социјално предузетништво.
 
Александар Грачанац, Руководилац Центра за мала и средња привредна друштва Привредне коморе Србије, истакао је значај Социјалног предузетништва у Србији.
 
Милан Ристић, Самостални саветник, Центра за франшизно пословање Привредне коморе Србије, назначио је предности и могућности франшизног пословања у у Србији.
 
Сузана Јаковљевић и Горан Михајловић из Националне службе за запошљавање у Земуну дали су информације о услугама Националне службе за запошљавање и подстицајима за отпочињање сопственог пословања.
Примере добре праксе дале су Санида Кларић из фирме ”Биоидеа сапуни” и Ана Кнежевић из Удружења грађана ”Ево рука”, говорећи о социјалном предузећу са снажним социјалним елементом које поред тога што упошљава жене из теже запошљивих категорија, део профита предузећа улаже у инклузивни центар.
 
Други део предавања се састојао од практичнх савета који се односе на оспособљавање за активно тражење посла, почев од правилног писања радне биографије приликом конкурисања за посао, па све до успостављања добре комуникације са послодавцем да би ојачали самопоуздање и повећали шансу за успех.
 
naslovna
 
naslovna 1
 
KOLAŽ Socijalno preduzetništvo