ОДРЖАНА ОСНИВАЧКА СКУПШТИНА ЖЕНСКЕ ОДБОРНИЧКЕ МРЕЖЕ СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ЗЕМУН

11. мај 2015.

 
У скупштинској сали Градске општине Земун 8. маја одржана је оснивачка скупштина Женске одборничке мреже Скупштине градске општине Земун.
 
На оснивачкој скупштини Женске одборничке мреже у уводном делу присутнима се обратио Дејан Матић, председник Градске општине Земун, Ненад Врањевац, председник Скупштине градске општине Земун и Тања Kукобат, одборница СГО Земун.
 
„Данашње формирање Женске одборничке мреже доказ је да је општина Земун потпуно посвећена развоју демократије. Односи једнакости међу мушкарцима и женама јесу стуб развоја демократије, а формирањем Женске мреже јача се улога жене у друштву и органима у којима се доносе одлуке, а то и јесте кључно за постизање равноправности међу половима“, изјавио је председник Градске општине Земун Дејан Матић.
 
У делу седнице који се односио на циљеве и правце деловања Женске парламентарне мреже народна посланица у Скупштини Републике Србије Марија Обрадовић обратила се присутнима на тему „Активности усмерене ка оснаживању жена у српском друштву“, док је посланица у Скупштини АП Војводине и председница Одбора за равноправност полова Стојанка Лекић говорила о искуствима и изазовима који очекују Женску одборничку мрежу у даљем раду. Генерална секретарка Скупштине Републике Србије Јана Љубичић говорила је о учешћу жена у политичком и јавном животу, а начелница Управе општине Земун Наташа Ђукић на тему „Жене руководиоци у јавном сектору – примери добре праксе, успеси и тешкоће“, као и о подстицају женама на удруживање.
 
У делу седнице који се односио на дискусију о смерницама за сачињавање програма активности Женске одборничке мреже СГО Земун било је речи о повећању родне равноправности кроз промене у предшколском систему образовања и васпитања, о насиљу над женама као и социјалној сигурности жена.
Задатак Женске одборничке мреже јесте укључивање што више жена у политику Србије и побољшање живота и положаја жена. Оно што отежава да равноправност заживи јесу пре свега стереотипи наслеђени из васпитања и образовања, који су јаки, а потребно их је променити.
 
naslovna
 
foto1
 
foto2
 
foto3
 
foto4
 
foto5
 
foto6