OBELEŽENA SVETSKA NEDELJA DOJENJA

05. avgust 2019.

 

Uz podršku Gradske opštine Zemun i kompanije ”Rosa”, Udruženje ”Roditelj” organizovalo je centralnu manifestaciju Svetske nedelje dojenja 2019 u Zemunu.

Manifestacija, koja se održava po 14. put, ove godine pod nazivom ”Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje” održana je u prostorijama Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun, uz prisustvo velikog broja majki sa bebama, roditelja, dece, trudnica, stručnih saradnika i mama-savetnica. Majke koje doje i trudnice imale su priliku da razgovaraju i razmene iskustva i da dobiju savet i podršku od zdravstvenih stručnjaka, ali i dula i vršnjačkih savetnica Udruženja ”Roditelj”.

Tema ovogodišnje globalne kampanje se odnosi na rodno ravnopravnu podršku roditeljima, koja je od suštinskog značaja za sve oblasti roditeljstva, pa i za dojenje. U okviru manifestacije promovisana je kampanja ”Beba bira gde”, osmišljena da podrži mame da doje gde god to beba želi jer je majčino mleko najbolja hrana, a samo dojenje predstavlja najlepši čin ljubavi.

Iz Udruženje Roditelj poručuju da je fokus ovogodišnje Svetske nedelje dojenja na osnaživanju roditelja, jer se kroz ovaj proces omogućava uspešnije uspostavljanje dojenja i duže trajanje. Takođe, veoma je značajna podrška porodice, zajednice i zdravstvenog sistema.

Svetska nedelja dojenja obeležava se u više od 170 zemalja sveta, prve nedelje avgusta. Njen cilj je da jača društvenu svest o značaju i prednostima dojenja i da obezbedi podršku dojenju, a time unapredi i zaštitu zdravlja majke i deteta.