ОБЕЛЕЖЕНA 17. ГОДИШЊИЦА НАТО АГРЕСИЈЕ

24. март 2016.

 
Поводом 17. годишњице НАТО агресије на СР Југославију, 24. марта, председник Привременог органа Градске општине Земун Дејан Матић и члан Привременог органа Гаврило Ковачевић присуствовали су са сарадницима обележавању Дана сећања, на платоу испред зграде Команде РВ и ПВО у Земуну, код спомен-обележја погинулим припадницима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.
 
У име Градске општине Земун, венац су положили председник Привременог органа Дејан Матић и члан Привременог органа Гаврило Ковачевић.
 
„Овде смо сваке године да сви заједно одамо почаст свим жртвама бомбардовања. Чувамо успомену на наше хероје који су својим примером показали шта Србија свима нама значи. Оно што су они урадили, незамислив отпор који је војска пружила, никада не смемо да заборавмо ни ми, ни покољења која долазе после нас. Овим чином данас заједно показујемо да памтимо, да поштујемо и поносимо се људима који су дали живот за одбрану отаџбине“, рекао је Матић.
 
Венце на спомен-обележје положили су градски менаџер Горан Весић и члан градског Већа Стево Таталовић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак са сарадницима, чланови породица погинулих, ратни састав Команде РВ и ПВО, директор ОШ „Светозар Милетић“ Мирољуб Мосуровић, удружења ваздухопловаца и борачка удружења.
 
У свом обраћању присутнима, генерал-мајор Ранко Живак поделио је сећање на херојска дела четрдесет једног страдалог припадника РВ и ПВО, на тешке дане током напада агресора и на велику храброст, професионалност и највише моралне и људске квалитете припадника војске.
 
„Одајемо почаст нашим пријатељима, колегама и друговима који су пали на бранику отаџбине и евоцирамо тешке тренутке кроз које смо сви заједно пролазили. То није био напад само на војску, већ на читав наш народ“, рекао је генерал Живак обраћајући се присутнима.
 
Након помена, у галерији „Икар“ отворена је изложба „Да се не заборави“ посвећена Дану сећања.
 
У касарни ”Радован Медић”, члан Привременог органа Градске општине Земун Станислав Кулачин са сарадницима присуствовао је обележавању Дана сећања и положио венац на спомен-бисту заставнику Радовану Медићу, који је погинуо 24. марта 1999. године. Венце су положили начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба, бригадни генерал Илија Тодоров, са сарадницима и делегација 224. Центра за електронска дејства.
 
Дан сећања обележен је и у Батајници. У име Градске општине Земун, председник МЗ „Батајница“ Никола Арнаут са сарадницима, положио је венац на спомен-плочу пуковнику Миленку Павловићу и мајору Зорану Радосављевићу, у присуству породица, представника Војске Србије, представника СУБНОР-а и бројних грађана.
 
Пуковник Миленко Павловић био је током бомбардовања на дужности команданта 204. ловачког пука. Погинуо је 4. маја 1999. године у бици против шеснаест НАТО авиона. Главна улица у Батајници данас носи његово име.
 
Мајор Зоран Радосављевић био је у својој јединици, 127. ловачкој авијацијској ескадрили „Витезови“. Добровољно се јавио на борбени задатак, а страдао је у МиГ-29 у борби са вишеструко надмоћнијим агресором.
 
naslovna
 
RV 1
 
RV 2
 
DSC_1754
 
RV 4
 
RV 5
 
RV 6
 
RV 7
 
RV 8