ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОДА АРТИЉЕРИЈСКО-РАКЕТНИХ ЈЕДИНИЦА ЗА ПРОТИВВАЗДУХОПЛОВНА ДЕЈСТВА

29. септембар 2015.

 
У Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну, 29. септембра одржана је свечаност поводом обележавања Дана рода артиљеријско-ракетних јединица за ПВД.
 
Испред општине Земун свечаности је присуствовао заменик председника општине Дамир Ковачевић.
 
“Сигуран сам да ћемо спремно дочекати нове изазове и да ће припадници овог рода оправдати указано поверење и у будућности као и до сада. Пружали су помоћ нашем народу где год је било потребно. Као локална самоуправа изузетно смо поносни на сарадњу коју већ низ година негујемо са Командом РВ и ПВО, а то ћемо наставити да чинимо и убудуће“, изјавио је заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић.
 
Честитајући празник свим припадницима тог рода, генерал-мајор Ранко Живак, командант РВ и ПВО, рекао је да Дан рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства дочекују свесни својих могућности, али и одлучни и спремни да уз максималне напоре сваки задатак изврше безбедно и квалитетно.
 
„Ово је дан када пре свега треба исказати захвалност и одати дужно поштовање генерацијама противавионаца који су у последњих неколико деценија били први на бранику отаџбине, постижући резултате вредне дивљења. Припадници рода артиљеријско-ракетних јединица за ПВД увек су били и биће стручан кадар који је у стању да одговори свим изазовима новог доба у границама могућности технике, а овај род један од ослонаца вида Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране“, изјавио је генерал-мајор Живак.
 
Припадници ариљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства Војске Србије обележавају 30. септембар у знак сећања на исти датум 1915. године, када је артиљерац Ратомир Рака Лутовац из топа оборио немачки авион. Било је то прво обарање непријатељског авиона са земље, а традиције тадашњих артиљераца и данас настављају припадници артиљеријско-ракетних јединица Војске Србије. Лутовац је за тај подвиг одликован Орденом Карађорђеве звезде са златним мачевима. Он је касније прешао пут преко Албаније, преживео пробој Солунског фронта и добио још два одликовања.
 
naslovna
 
foto2
 
foto3
 
foto4
 
foto5
 
foto6