ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГЕОГРАФСКОГ ФАКУЛТЕТА

22. јун 2015.

 
Дан Географског факултета Универзитета у Београду обележен је 22. јуна свечаном академијом у просторијама Географског факултета у Земуну. Присутне званице поздравио је декан Факултета проф. др Дејан Филиповић. Ове године Факултет слави 122 године рада и 160 година наставе географије.
 
Испред општине Земун званице је поздравио председник Скупштине ГО Земун Ненад Врањевац и пожелео декану, наставном особљу и студентима добре резултате и много успеха у даљем раду. Након пригодног музичког програма додељене су захвалнице и повеље Факултета.
 
Свечаности је присуствовала проф. др Нада Ковачевић, проректор за наставу Универзитета у Београду, као и представници Секретаријата за заштиту животне средине, научни и културни радници, професори и друге уважене званице.
 
Оснивање Географског завода на Великој школи може се сматрати почетком развоја научне географије у Србији и осталим српским земљама. За релативно кратко време, захваљујући, пре свега, Јовану Цвијићу и његовим ученицима, српска географска школа се снажно афирмисала заузимајући истакнуто место, а у неким сегментима и водеће, у европским и светским оквирима.
 
Од оснивања до данас, београдска географска школа има водеће место у развоју науч-не географије и примени научних резултата у различитим подручјима друштвене прак-се, као што су: просторно планирање, урбанистичко планирање, рурално планирање, заштита и унапређење животне средине и друге.
 
naslovna
 
foto1
 
foto2
 
foto3