КРАЈИШКЕ ПЈЕСМЕ, ИГРЕ И ОБИЧАЈИ

19. јун 2017.

 
Поводом Светског дана избеглица, крајишка удружења, у највећем избегличком насељу Бусије, које је настало пре двадесет година, организовали су манифестацију под називом ”Крајишке пјесме, игре и обичаји” са слоганом ”Спасење је у култури, знању и памћењу” и ”Ко ће нас уздићи, ако сами себе напустимо?”
 
Догађају су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић, заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић, секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић, представници удружења Крајишника и многобројни грађани.
 
Председник организационог одбора манифестације Милан Жунић захвалио је свим институцијама које су омогућиле да се одржи манифестација која је, каже, одраз крајишког идентитета.
 
Заменик председника ГО Земун Дамир Ковачевић рекао је да је важно да се негују традиција, обичаји и култура, додајући да су корени Крајишника веома дубоки и чврсти, што потврђује Манастир Крупа, подно Велебита, као један од три историјска српска манастира у Далмацији, поред манастира Крке и Драговића, саграђен у време краља Милутина, 1317. године.
 
Програм манифестације одражан је 17. и 18. јуна у комплексу Храма Светог Кирила и Методија.
 
Близу 50 удружења приредило је целодневне програме од научне трибине са темом
”О идентитету Срба Крајишника – историјски, етнојезички, културни, политички и геополитички аспекти”, преко промоције књига ”Република Српска Крајина, државна документа 1-10” аутора Ратка Личина, књижевне вечери ”спасење је у култури, знању и памћењу”, до културно-забавног програм у коме су учествовала културно –уметничка друштва и изворне групе.