ЈУБИЛЕЈ ИНСТИТУТА ЗА ПРЕХРАМБЕНУ ТЕХНОЛОГИЈУ И БИОХЕМИЈУ

29. новембар 2019.

 

Поводом јубилеја – 60 година рада Институт за прехрамбену технологију и биохемију Пољопривредног факултета Универзитета у Београду приредио је Свечану академију.

Свечаности су присуствовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства пољопривреде, академска и стручна јавност, многобројни партнери Факултета, као и помоћник председника Градске општине Земун Милорад Радуловић.

Директор Института Милош Б. Рајковић, подсетио је да се јубилеј Института за прехрамбену технологију и биохемију обележава у оквиру 150 година инжењерства у Србији и столећа од оснивања Пољопривредног факултета.

Такође, директор Рајковић је истакао да се Институт са 60 година рада убраја у најстарије институције у овој области на Западном Балкану, што је уједно и обавеза да се настави са радом несмањеним интензитетом.

Занимљива је чињеница да је давне 1909. ректор Београдског универзитета Ђорђе М. Станојевић, на основу своје истоимене књиге, увео предмет ”Индустрија хладноће”, што је био први предмет предаван на Универзитету из области прехрамбене технологије.

У оквиру програма додељени су ”Златни индекси” студентима првих генерација, Похвалнице академцима са највишим просеком, као и Захвалнице за постигнуте резултате у научним дисциплинама и истраживачком раду.

Такође најављени су научно – стручни догађаји Института и одржана је панел дискусија на тему ”Прехрамбена индустрија- некад и сад, правци и трендови”.