ДЕЧИЈА НЕДЕЉА У ЗЕМУНУ

04. октобар 2017.

 
Удружење ”Пријатељи деце Земуна” у друштву земунских предшколаца, основаца и средњошколаца посетило је Градску општину Земун. Врата општине Земун традиционално су отворена сваке године у оквиру ”Дечије недеље” за најмлађе грађане. Добар домаћин им је био секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.
 
Најмлађим Земунцима Јанковић се обратио рекавши да је овај сусрет важан, јер се стиче сазнање о потребама и жељама деце, а то су путокази на основу којих се креира стратегија развоја Земуна, у којој су деца будућност.
 
”У овој години успели смо да реновирамо паркове и игралишта, обезбедимо боље услове за школовање. За почетак године сви прваци су добили ранчеве и школски прибор. Током школовања Општина прати ђаке и награђује њихов труд. Само у овој години новчано смо наградили близу 500 матураната, вуковаца и победника на такмичењима. Посебну бригу посвећујемо безбедности свих грађана Земуна. Поносни смо на пројекат ”Безбедна школа”, што значи да смо обезбедили најиновативнији систем видео надзора са пропратном опремом који покрива све основне школе – 21 објекат. Овај систем је умрежен у мониторинг Полицијске станице Земун, што даје могућност полицијским службеницима да благовремено реагују”, рекао је Јанковић и подсетио да је у току и пројекат превенције вршњачког насиља, који се спроводи са креативним тимом глумаца и припадницима полиције, који обилазе све школе и малишане са представом ”Ко се лема другаре нема”. На тај начин уче какво понашање је пожељно, а какво не ваља.
 
Деца су руководству Градске општине Земун предала поруке са њиховим потребама и правима и у пригодном програму који су припремили предшколци из вртића ”Цврчак”, и ђаци из школа ”Соња Маринковић”, ”Вељко Рамадановић ” и ”Сава Јовановић Сирогојно” приказала своје многоструке таленте.
 
У име деце, нарочито средњошколаца који су имали прилику да разговарају са руководством општине о актуелним проблемима са којима се сусрећу и проналажењу решења, захвалио се извршни директор ”Пријатеља деце Земуна” Милан Илијин Мицко.
 
“Дечја недеља” је национална манифестација која се традиционално обележава у свету и код нас. Законом о друштвеној бризи о деци, уведена је 1987. године на предлог организације Пријатељи деце Србије. Уз покровитељство Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања и у сарадњи са организацијом Пријатељи деце Србије донет је Програм Дечје недеље за 2017. годину, који се одвија под мотом:
ГРАДИМО МОСТОВЕ МЕЂУ ГЕНЕРАЦИЈАМА – ЗА РАДОСТ СВАКОГ ДЕТЕТА.