ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

16. април 2015.

 
Општина Земун је у сарадњи са Савезом јеврејских општина Србије и Јеврејском општином Земун организовала Помен академију поводом 16. априла – Дана сећања на жртве холокауста.
 
Председник општине Земун Дејан Матић поздравио је уважени скуп и том приликом истакао да: ”Дан сећања на жртве холокауста обележавамо у оном страхопоштовању и дубоком поклоњењу као што човек увек чини према жртви и душама невиних како нам и само извориште речи холокауст говори. То страшно уништавање или како га Јевреји зову Шоа обележило је 20. век. Догодило се истребљење једног народа, невиђена бруталност и најгоре од свега неосетљивост на другога. Од давнина у Земуну живе народи различитих вера. То чини Земун особеним. У својој дугој историји Земун је слободарска средина где су праведници одувек живели, где живе и живеће на понос свих нас”.
 
О страдању Јевреја у Другом светском рату говорили су са пијететом председник јеврејских општина Србије др Рубен Фукс и председник Јеврејске општине Земун Ненад Фогел.
 
У уметничком делу програма наступило је Српско-јеврејско певачко друштво ”Браћа Барух”. Јеврејска општина Земун је приредила изложбе ”Јеврејски логор Земун” и „Праведници из Србије“, које су постављене у холу Галерије ”Икар” Дома ваздухопловства у Земуну.
 
NASLOVNA
 
1
 
2
 
3
 
4